A legjobb tipp traktorosoknak: Kövessük a föld vonalát!

A mai haszongépjármű tervezők már nagyon odafigyelnek a sofőr kényelmére. Tökéletes kilátást nyújtanak a vezetőfülkéből 360 fokban, valamint kellő mélységben is, hogy lefelé is lássunk mindent, ami a talajon található.

A legújabb korszerűsítés azonban az a lényeges és kényelmi szempontból sem utolsó újítás, hogy ha a gépünkkel domboldalon haladunk, csak a vágóasztal követi a nem vízszintes felszínt. A rostarendszer viszont automatikusan vízszintezi magát, hogy egyenletesen tudjon aratni a kombájnunk.

Tesztelés alatt áll a billenő fülke is, hogy szintén a domboldalon haladva a munkagéppel ne oldalt ülve kelljen irányítanunk a kombájnt, hanem a traktor fülkéje is maradjon teljesen vízszintben a talajhoz képest. Számtalan esetben hasznos lehet, hiszen a hátunkat és a nyakunkat is minden bizonnyal megkíméli majd ez az új tervezés.

Nyugodtak lehetünk, ha a fülke meg is tartja a vízszintes vonalat, a vágófelület és az arató fej szinte ráragad a földre és minden egyes gabona szálat tökéletesen learat.

Az időjárás viszontagságai 

Kép: John Deere (gepkozvetito.hu)

Van, amikor az aratás tényleg sürgős. A növénytermesztésben azért nem kevés kockázat rejlik még a mai napig is. Ha rosszra fordul az idő, nem lehet elintézni egy legyintéssel, hogy majd megcsináljuk egy másik napon. Addigra sajnos a takarmány tönkre mehet.

Sajnos az utóbbi években az időjárás megtanított minket, hogy ha itt az ideje az aratásnak, akkor bizony jobb, ha elkezdjük, addig, amíg jó az idő, mert ez bármikor megváltozhat. És itt nem csak aratásról van szó, de minden egyéb munkáról is.

Betakarítani pedig úgy lehet villámgyorsan, ha a kombájnunk megfelelő vágófelülettel rendelkezik. De nem csak a nagy aratófej szükséges ehhez a munkához, hanem a gyors cséplő és morzsoló rendszer is, melyhez elengedhetetlen nagy teljesítményű motor is. Kell még összkerék meghajtás és egy jó hevederes első tengely is.

Csak így lehetséges óránként 10 hektárnyi búzát learatni, ami 8 órán keresztül összesen 800 tonnának felel meg. Egy ilyen kombájn közel 4 méter magas, ugyanilyen széles, és 10 méter hosszú is lehet. Ezzel a géppel már biztosan sikerül learatnunk az összes terményt eső előtt.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása