Miért hűl ki a víz a medencében?

Vajon miért van az, hogy hiába a 40 °C-os nyári meleg, a medence vize mégis kihűl? A víz a párolgás során hőt veszít, ezért nem tudja a legnagyobb kánikulában sem a levegő hőmérsékletét átvenni. Persze ettől még nem kell a hideg vízben fagyoskodnunk.

A medencefűtés beszerelésével be tudjuk állítani a megfelelő hőmérsékletet, sőt, a pancsolás időszakát kitolhatjuk a tavaszi és az őszi időszakra is. Hogy a hőt tartósan megtarthassuk, és hogy a víz mindig meleg maradhasson, gondoskodjunk valamilyen medencetakarásról.

Nyáron érdemes szolár takarót alkalmaznunk, hogy megakadályozzuk a párolgást. Ez a megoldás azonban a premiummedence.hu szerint télen nem lesz elégséges. A fagykárok elkerülése miatt a hidegebb időszakokban egy vastagabb téli takarót érdemes használni. Természetesen választhatunk egy tartósabb megoldást, mint például a polikarbonátos fedést, ami egy zárt szerkezet, és típustól függően akár fel is álllhatunk alatta. Bármelyik megoldás mellett döntünk is, mindenképp gondoskodjunk a medence befedéséről.

A nap fűtse a medencét vagy az elektromosság?

A fűtési rendszerekből is nagyon sokféle van már. Választhatunk napkollektoros megoldást, ami ugyan költséghatékony, de nem mondható esztétikusnak, és nagyon korlátozott a használata, hiszen a napsütéstől függ, hogy tudunk-e fűteni, vagy sem. A kazános fűtés is jó megoldás lehet, de erre már az építésnél gondolnunk kell, mivel utólag nem lehet beüzemelni. Az elektromos medencefűtés kerti medencéknél nem költséghatékony, de nagy előnye, hogy használta nem függ az időjárástól.

A legelterjedtebb megoldás a hőszivattyú használata. A berendezés energiafogyasztása költségkímélő, nem fogyaszt túl sok áramot. Bármikor beszerelhetjük, nem csak az építésnél, azonban homokszűrős vízforgató rendszer szükséges az üzemeltetéséhez. Akár 35 oC-ot is képes hosszabb ideig megtartani. Állítsuk be a számunkra ideális hőmérsékletet, az eszköz gondoskodni fog róla, hogy ezt meg is maradjon. Környezetkímélő megoldás, mint a zajszennyezés, mint a kibocsátott anyagok tekintetében.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása