Passzív házak

A passzív ház megnevezés egy német minősítési rendszer által elfogadott energiatakarékos épületre vonatkozik. Egy mondatba összefoglalva: a megfelelő hőmérséklet fenntartása megoldható a levegő frissen tartásához mozgatott légtömeg fűtésl-hűtésével, plusz levegő visszaforgatása nélkül.

Kiváló szigetelésüknek köszönhetően nem szükséges a „régi” fűtési rendszert kialakítani, egy kisebb teljesítményű konstruktúra megteszi. A jó az a rendszerben, hogy nincs kötve épülettípushoz, lehet lakóház, iroda vagy egy régebbi épület is.

Passzív ház

Passzív ház

Európa szerte már több mint 33 ezer passzívház épült. Az elsőt Németországban 1990-ben mutatták be. A legtöbb európai passzív ház Ausztriában és természetesen Németországban található. Nagyon népszerűek a skandináv országokban is, folyamatosan nő a népszerűségük. A technológia csökkenti a rezsinket és csak kevés széndioxidot termelnek. Hivatalosan passzív ház csak akkor lehet egy épület, ha megfelel a Passivhaus Institut minősítési előírásainak. Hazánkban „csak” 2009-ben adták át az első ilyen házat Szadán.

Az építészeti szakma kezd átalakulni. Már nem a magasság és a látvány a legfontosabb, hanem az energiatakarékosság és a környezettudatosság. Az energia nem csak a rezsink miatt fontos, hanem a környezetet is óvjuk azzal, ha kevesebb hagyományos technológiát használunk. Az Európai Unió már törvényeket írt elő a környzettudatos építkezésekről, amiket kötelező lesz betartani a tagállamoknak.

Energia igény

Egy passzívházra szigorú szabályok vonatkoznak. Fűtési energiaigénye nem lehet több mint 15KWh/(m2év), összes primer energiaigénye sem lehet 120KWh/(m2év), valamint légtömege 0,6 1/h. Ezt úgynevezett Blowerdoor-teszttel mérik. Összehasonlításként, a hagyományos technológiákon alapuló épületek 300-400 KWh/m2/év energiát fogyasztanak. Hihetetlen, de egy passzív ház a régihez képest 90-100% energiát takarít meg.

Előnyei

Kellemes hőérzet, nagyon alacsony fűtési költség, nincs huzat, nincs hideg sugárzás, egész évben mégis friss levegőt kapunk. Szabályozott páratartalom, ezért nem fog kialakulni penész. A szellőztető rendszer kiszűri a pollenek 70 százalékát, és a co2 kibocsájtás is rendkívül alacsony.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása