Üveggyapot hőszigetelés a tetőtérben

Az üveggyapot az egyik legelterjedtebb hőszigetelő anyag. Gazdaságos, hatékony, páraáteresztő és még a környezet védelmére ügyelők számára is kitűnő alternatíva. Használható bármilyen hőszigetelésként, mégis, ha tetőtérről van szó, akkor van igazán „elemében”.

Ma már alapvető, hogy egy épület energetikai szempontból minél jobban teljesítsen. Ez egyrészt a gazdasági helyzet, másrészt a józan és az energiatakarékosság miatt van. Szerencsére a régebbi vagy újabb, de nem jó szigetelőképességű épületek is rendbe hozhatók, csak megfelelő utólagos szigetelésre van szükség. Az üveggyapot nagyon jól teljesít minden téren. Az utólagos szigetelésnél nagyon fontos, hogy ne terhelje túl a falakat vagy födémet és amellett, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentse a hőáteresztést, páraáteresztés tekintetében is jó legyen.

A legjobb szigetelőanyag az, amelyik sok párát bír átengedni magán, így meggátolja a páralecsapódásokat, melyek önmagukban is rontják az épületek szerkezetét, de a penész számára is kiváló táptalajt jelentenek. Az üveggyapot szálai vékonyak, hosszúak és köztük jelentős mértékben levegő található. A levegő a legjobb hőszigetelő, de emellett értelemszerűen a legjobb páraáteresztő is.

A tetőtér hőszigetelése nagyon fontos, hiszen a meleg fölfelé száll, így nem csak a nyílászárókon, falakon, de a tetőtéren át a tetőszerkezeten keresztül is elillan házunkból. A tetőtér, tekintve, hogy a tetőszerkezet vékonyabb, kevésbé tömör anyag, mint a falak, kevésbé hangszigetelt rész, de ha itt hálószobát akarunk kialakítani, akkor érdemes száműzni az utca erős zaját. Az üveggyapot szálszerkezetéből adódóan némi hangszigetelést is ad.

Üveggyapot szigetelés. Kép: www.fujhatoszigeteles.hu

Üveggyapot szigetelés. Kép: www.fujhatoszigeteles.hu

Két legyet ütünk egy csapásra, sőt tulajdonképpen hármat, mert a hőszigetelésen és hangszigetelésen kívül a környezetvédelemért is teszünk valamit.  Az üveggyapotban jelentős mennyiségben található kvarchomok, ami bolygónk egyik leggyorsabban megújuló nyersanyaga.

Szintén fontos szempont, hogy a tetőtér szigetelése könnyű legyen. tekintve, hogy az üveggyapot rendkívül levegős szerkezet, a súlya is ideális tetőtér szigetelésére, mivel csekély terhelést jelent. A szigetelőanyagok közül a polisztirol sem terheli túlzottan a födémet, ám tetőtér szigetelésére inkább az üveggyapotot válasszuk, míg homlokzati szigetelésnél egyes épületek faltípusához jobban passzol a polisztirol.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása