Távirányító kesztyű és gyűrű jelentené az irányítás jövőjét?

A tudomány, illetve néhány technológia az esetek döntő többségében csak úgy valósulhat meg, ha az emberek hajlanak az igazi újdonságokra, és ha megrökönyödve is néznek néhány furcsa találmányt, elfogadják azokat. Ki gondolta volna például néhány évvel ezelőtt, hogy a zsebünkben hordunk egy olyan készüléket, amellyel nem csak fényképezhetünk, hanem bárkit és bárhonnan elérhetünk, és bármilyen ügyet elintézhetünk.

Nagy valószínűséggel a távirányítók iparágában is ilyen radikális változásokat tapasztalhatunk majd a jövőben – erre utalnak legalábbis a legújabb találmányok.

A távirányító kesztyű

Itt van rögtön egy érdekes új találmány Amerikából, ami konkrétan nem más, mint egy távirányító kesztyű, amelyet számítógépekhez, de akár okostévékhez is hozzá lehet kapcsolni, és számtalan lehetőség aknázható ki belőle a videojátékoktól kezdve a sportokon át a gyógyászatig bezárólag. A számítógéppel vagy más egyéb rendszerrel a készülék vezetékes vagy vezeték nélküli formában is csatlakozhat, és lényegében olyan tökéletes irányítást tesz lehetővé a billentyűzet, az egér vagy egy hagyományos távirányító mellett, amit eddig csak az érintőképernyők tudtak.

A kesztyűvel ejtett kézmozdulatokat ugyanis a számítógép érzékelni tudja, ezáltal író, nyomó vagy akár húzó mozdulatot is végezhetünk vele, hogy ezzel vezéreljük a különféle programokat és alkalmazásokat, vagy csak magát az operációs rendszert. Nagy előnye a készüléknek, hogy nyílt forráskódú, így lényegében bárki írhat hozzá saját programot, ezen felül pedig egyáltalán nem drága, átszámolva is alig kerül többe 100 ezer forintnál, ami egy forradalmi újdonságtól nem sok.

Irányíts okosgyűrűvel

Az okosóra után itt van az okosgyűrű

Az okosóra után itt van az okosgyűrű

A távirányítók, illetve a távirányítók újabb forradalmát hozhatják el az úgynevezett okosgyűrűk is, amelyet a kaliforniai Titanium Falcon Inc, avagy egy aprócska start up cég fejlesztett ki annak érdekében, hogy leváltsa a hagyományos irányítókat, köztük a kontrollereket is, ezáltal alapjaiban megváltoztatva készülékeink, vagy éppen a videojátékok irányítását. A Talon névre keresztelt készülék alkalmas tévék, táblagépek és lényegében mindenféle okoseszközök irányítására, hovatovább a szintén rendkívül újszerű virtuális valóság technológiájának is komoly kiegészítője lehet.

Az okosgyűrű egyelőre még csak prototípusként létezik, de feltalálói most közösségi finanszírozás segítségével szeretnének összegyűjteni mintegy 300 ezer dollárt ahhoz, hogy az eszköz forgalomba kerülhessen. Terveik szerint 100 dollárnál nem kérnének érte többet, és nyílt forráskódja miatt bárki szabadon felhasználhatná, illetve készíthetne hozzá hasznos alkalmazásokat. A mindössze 4 centiméter vastag kis gyűrűben egyébiránt kilenc irányban kaptak helyet különféle érzékelők, amelyek felismerik kezünk mozgását, ezáltal rögzített mozdulatokkal bármit irányíthatunk vele.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása