Szorongás a párkapcsolatban – normális vagy sem?

A szorongás életünk minden szegletében jelen van és még a legjobb párkapcsolat esetében is be-beköszön az egyik vagy mindkét fél életébe. Egy aprócska gondolattal kezdődik, de később ez annyira elhatalmasodhat, hogy gyakorlatilag átveszi az irányítást az élet felett. Mitől lehet szorongani egy párkapcsolatban?

Szorongok, tehát vagyok?

Szinte mindentől. Ha potenciagondok adódnak, márpedig egyre többeket érint a libidócsökkenés, a merevedési zavar, az már egy ok a szorongásra. Hogy elég vagyok-e? Hogy nem azért történik-e ez, mert a másik fél már kifelé kacsint a kapcsolatból. Szorongást okozhat a féltékenység, az elvesztéstől való félelem. Az, hogy valaki bizonytalannak érzi magát a párkapcsolatában, nem természetellenes, azonban érdemes feltárni a háttérben húzódó okokat.

A szorongás okainak nyomába eredt a healthline.com. Összefoglaló cikkükben az egyik oknak a biztonságérzetet, a valahová való tartozást jelölték meg. Aggódni lehet azon, hogy nem hiányoznánk, ha nem lennénk, hogy ha segítségre lenne szükségünk, akkor vajon megkapnánk-e a párunktól. Kételkedhetünk partnerünk irántunk érzett érzéseiben. Ha ezek az egyébként természetes aggodalmak meghatározóvá válnak, akkor létre is jött a párkapcsolati szorongás.

Szakítás, félelem

Ennek egyik legfőbb megnyilvánulási formája az attól való félelem, hogy szakítani fognak velünk. Az természetes érzés, ha szeretünk biztonságban lenni, és szeretnénk ragaszkodni ehhez az érzéshez. Jó dolog remélni, hogy minden rendben van és hogy nem történik semmi baj.

De ha attól félünk, hogy a párunk elhagy bennünket, előfordulhat, hogy e szerint alakítjuk a viselkedésünket is. A folyamatos szeretetért küzdünk, így elkerülünk bizonyos témákat, embereket, értékeket, csupa olyan dolgot, ami számunkra fontos és alapvető volt régebben. Ennek pedig a kapcsolat szempontjából sem lesz jó vége.

A szorongás tehát egy bizonyos fokig normális, különösen a kapcsolat elején, azonban van olyan mértéke, ami már rányomja a bélyegét az egész kapcsolatra. Ugyanúgy, mint a potenciazavarok esetén, ezzel is foglalkozni kell, nyílt kommunikációval, egymást támogatva.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása