Robotkutyának áll a világ!?

A domesztikáció folyamatában az egyik legrégebben otthonunkhoz tartozó házi kedvenc a kutya, így nem véletlenül nyerte el az ember legjobb barátja címet. Legendás állattörténetek regélnek kitartó hűségéről, az ember mellett vállalt segítő szerepeiről, valamint a gyermekes családokra gyakorolt pozitív kisugárzásáról.

Aztán az emberi elme találékonysága megalkotta a 21. században az élő társaihoz képest jóval kevesebb gondoskodást igénylő fémvázas változatát, a robotkutyát. Játszótársunk vagy félelmetes bevetésekre tervezett eb a technológia legújabb fejlesztése?

Harci ebet is nevelhetünk, azaz gyárthatunk belőlük

A Boston Dynamics nem háziállatnak szánta a Spot fantázianévre hallgató robotika találmányát, mely elődjének, BigDognak a továbbfejlesztett változata. Élő társához hasonlóan ugyanúgy négy lábbal rendelkezik, és tökéletesen megállja a helyét bel- és kültéri műveletek végrehajtásában egyaránt. Csak éppen nem szükséges játszani vele, fekhelyet és felszereléseket biztosítani a számára, hiszen teljes mértékben önellátó. Felhasználási területe rendkívül széles skálán mozog, azonban „bevetése” elsősorban katonai terepre célzott, nagy terhek cipelését rábízva olyan helyszíneken, ahol általában ember nehezebben közlekedik. Óriási teljesítmény, hogy mindezek mellett képes lépcsőt mászni és futni is. Innentől nincs olyan messze az az eddig sci-finek hitt világ, melyben gépek és emberek állnak harcban egymással. A felelősség abban áll, hogy milyen kezekbe kerül, és ezáltal milyen eszközül szolgál a terveinkhez.

A fémvázas négylábú, mely nem fárad el, tud futni és lépcsőt is mászni – A Boston Dynamics legújabb teremtménye.

A fémvázas négylábú, mely nem fárad el, tud futni és lépcsőt is mászni – A Boston Dynamics legújabb teremtménye.

Amikor még kiskutyát akartunk karácsonyra…

Visszasírhatjuk a régi szép időket, amikor még kedvencünk ezer darabjaira szórta szét az eledelét a konyhakövünkön, mert ha robotkutyánk van, mára már üzemanyagról sem kell gondoskodnunk működéséhez, ugyanis napjainkra teljesen megoldott lett az elektromos meghajtás. Az biztos, hogy minden szép, tiszta rendben marad utána az irodában és a lakásban is. De felemelni azért ne nagyon próbáljuk 72,5 kilogrammjával, ami azért mégis szép eredmény a korábbi prototípus 110 kilogrammjához képest. A navigációjában a Google-autókból ismert technológia köszön vissza, vagyis a szenzorok segítségével készült virtuális térkép által dönt a mechanikus kutya, hogy melyik a számára legkedvezőbb útvonal. Összességében a tulajdonságai alapján elmondható, hogy egy nagyon igényes termék született, ami elnevezésével ellentétben nem sokban hasonlít – négy lábán túl – a kutyához. Kinézetében, funkciójában leginkább a robot oldal dominál a robotkutyából, mely csupán belétáplált feladatokat lát el, és érzelmek kifejezésére egyelőre nem teszik képessé a fejlesztői.

Kifürkészhetetlen jövő

Az még előre megjósolhatatlan, hova fut ki az eddig megismert technológia, de annyi bizonyos, hogy ebben a Google is szerepet fog játszani a jövőben, hiszen a Boston Dynamicsot két éve felvásárolta. Addig is mielőtt teret hódítana az új világ, ragadjuk pórázon házi kedvencünket, menjünk le egyet kocogni, és élvezzük vele a közös létet! Utána valószínűleg boldogan csaholva fog odajönni hozzánk.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása