Retro erotika, avagy pajzán örömök a szocializmusban

Bizonyos kereteken belül a testi örömök megjelenítése a szocializmus évtizedei alatt is engedélyezett volt. Helyesebben mondva, a „tűröm” kategóriába sorolták az erotikus tartalmakat. Főleg a férfi népesség legnagyobb örömére, ugyanis elsősorban őket örvendeztették meg a pajzán tárgyakkal.

Mai szemmel nézve, ezek már kevésbé számítanak kéjsóvárnak, ugyanakkor abban az internet nélküli, beszabályozott világban, nagyon is keresett termékek voltak. Sokan a mai napig megőriztek egy-egy ilyen darabot,  a letűnt kor popkulturális emlékeiként.

Ha szeretnél kicsit nosztalgiázni, vagy csak kíváncsi vagy, milyen volt a cseppet sem prűd szocialista erotika, tarts velünk, és olvasd el az alábbi cikkünket!

Bujaság a napilapok hasábjain

A régi, megyei napilapokban számtalan huncut és pajkos karikatúra maradt ránk, amelyek megmutatják, hogyan viszonyultak akkoriban az emberek a testiséghez. Főleg olyan híres karikaturisták alkotásai ezek, mint például Endrődi István, Toncz Tibor vagy Szegő Gizi.

A témaválasztás természetesen majdnem minden esetben illeszkedett a szocialista világ képeihez. A mezőgazdaságból az aratás, a szántás, valamint a szüreti időszak tipikusan kedvelt háttérnek számítottak. Nagy részük még most is szórakoztató, bár azok számára, akik nem éltek abban a korban, bizonyos utalások nem biztos, hogy teljesen világosak.

Mindezek mellett a párkapcsolati életet is górcső alá vették. A karikatúrákban szívesen boncolgatták a hűség, a szeretőtartás, a házasélet és más, ezekhez hasonló jelenségek körét.

Vetkőzős tollak

Minden férfi zsebében, és a kamasz fiúk tolltartójában ott lapult legalább egy vetkőzős toll, amelyik a kor szépségideálljának pucér mását jelenítette meg. A lényege az volt, hogy írás közben egy felöltözött hölgyeményt lehetett látni, de amikor felfordították a tollat, az összes ruháját ledobta magáról. Voltak félmeztelen, bugyis-melltartós, illetve teljesen csupasz változatok is, ki-ki ízlésének megfelelően. Nem csak a meztelenség ténye, de a nők testtartása is rendkívül erotikus és csábító volt. A barátnők, feleségek csak ritkán sértődtek meg, ha ilyen tollat találtak kedvesük közelében. Teljesen elfogadható kategóriába tartoztak, persze kivételek mindig akadtak.

A vetkőzős tollak anno olyan nagy divatnak számítottak, hogy a mai napig rengeteg fennmaradt belőlük.  A különféle aukciós oldalakon rendszeresen feltűnnek, de sokszor csak elég borsos áron juthatunk egy-egy retro darabhoz.

Szexi kártyanaptárak

Ezt is olvasd el: kattints ide

Fénykorukat valamikor az 1970-es években élték, de a szocialista rendszer bukásáig, sőt egy ideig még azon túl is, nagy népszerűségnek örvendhettek. Szó szerint rajongtak értük a férfiak, hiszen sok, akkoriban kedvelt modell szerepelt az ilyen naptárokon. Minél híresebb volt valaki, annál keresettebb volt a kártyanaptára is.

Állítólag az ötletet kitaláló Játékkártya Nyomda, ahol már korábban is készítettek más témában reklám kártyanaptárakat, annyi megrendelést kapott, hogy kénytelen volt a gyártási folyamat egy részét másoknak kiszervezni.

A kevésbé ismert hölgyek annak ellenére, hogy szalagmunkában dolgoztak a megrendelések teljesítése érdekében, jó kis keresetet kaptak. A fáma szerint az akkori átlagbér körülbelül kétszeresét vitték haza. Nem csoda hát, hogy sok lány számára álommelónak számított a kártyanaptár modellkedés. A cégek pedig szintén nagyon jól jártak. Hiszen egy-egy csinos lány képe mellé elrejtett logóikat hamar megismerték az emberek.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása