Porcelán héjak használata a fogászatban

Az elmúlt években a porcelán héjak alkalmazása hazánkban is kezdtek elterjedni. Mégis kevesen tudják mi a különbség a porcelán héj és a fogkorona között. Ha ezzel nem vagyunk tisztába, igen nehéz döntés lehet, hogy melyik kezelést válasszuk ki. Kisebb foghibákhoz, repedésekhez, sérülésekhez, színkorrekcióhoz érdemes inkább a porcelán (kerámia)héjat választani.

Ezzel tudjuk legkönnyebben és leggyorsabban elérni álmaink fogsorát. Sokan azt hiszik, hogy a kerámia héjjal mindenképp jobban járnak, mint a kerámia koronával, mert az előbbi esetében a fogat le kell csiszolni a kezelés előtt. Azonban a legtöbb esetben ez maximum 1-2 mm-es csiszolást jelent. A foghéj esetében ez még ennél is kevesebb lehet, valóban csak a zománc felső rétegét csiszolja le az orvos.

Amikor az első metsző fogak elszíneződnek, egymásra nőnek vagy épp rés van közöttük akkor az orvosok szinte minden alkalommal a koronát ajánlják. Vannak sajnos olyan páciensek akik akár tudtukon kívül csikorgatják a fogaikat, nekik is feltétlenül a fogkorona jelenthet megoldást, mivel ez sokkal erősebb, masszívabb anyagból készült, ellenáll a további csikorgatásnak is. A porcelán héj egy technikusi laborban készül, ezért a helyét előzetesen alakítják ki. Ez annyiból áll, hogy nagyon vékonyan lecsiszolják a fog felszínét, és helyi érzéstelenítés mellett teljesen fájdalommentes.

Ezután lenyomatot vesznek és felhelyezik az ideiglenes héjat. Ilyenkor tudjuk megtárgyalni a szakorvossal a leendő fog színét és a zománc él formáját is. Körülbelül 1-1,5hét elteltével elkészülnek a foghéjak. Ezek felhelyezése nagy figyelmet és precizitást igényel, hiszen ragasztásos módszer lévén a helyükön nem tudunk könnyen változtatni. Ha a héj a helyére került a fogorvosunk mindenképp felpolírozza azt.

Mikor ajánlott a fogászati héj?

Amennyiben a fogszerkezete egészséges, csak az esztétikájában van hiba (például törés, színeződés) akkor érdemes a fogászati héj mellett döntenünk. Viszont olyan fogak esetében amikor a fogbél is sérült a héjak felhelyezése nem lehetséges sajnos.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása