Nem mindegy, hogy milyen nyomtatót vásárolunk

Ha nyomtató vásárlása előtt állunk, több dolgot is át kell gondolnunk előre. Színes vagy fehér, esetleg multifunkciósat szeretnénk? A lézer vagy a tintasugaras nyomtató lenne a tökéletes választás. Legelőször azonban arra kell választ adni, hogy számunkra mi a fontos, illetve miért van szükségünk nyomtatóra.

Egyáltalán nem jó ötlet első ránézésre a legolcsóbb készüléket megvásárolni, hiszen ha az első kellék cserénél már ráfizetünk, akkor egyszerűbb lett volna egy olyan nyomtatót venni, amely kicsit magasabb áron mozog, ám mégsem kerül sokban a karbantartása.

Tintasugaras vagy lézernyomtató?

Nehéz kérdés, hiszen egyedi igényeink szerint kell kiválasztanunk melyik számunkra a legmegfelelőbb. A Tintasugaras nyomtatókról tudni kell, hogy tudnak dokumentumot, szöveget és képet is nyomtatni. Működés közben is igen csendesek és általában mivel kicsi gépről beszélünk, praktikusak és kis helyet foglalnak. Olcsóbb áron mozognak a tintasugaras nyomtatók viszont valamivel lassabban működnek, mint a lézeres nyomtatók.

Általánosságban elmondható, hogy míg olcsóbb áron tudunk hozzájutni a készülékhez, a nyomtatáshoz szükséges kellékanyag már magasabb áron fekszik, így ennek a típusnak a fenntartása többe kerülhet. Ha pedig ritkán használjuk, előfordulhat, hogy idővel a festék egyszerűen beleszárad a patronba, vagy éppen a fúvókákba.

Ezzel szemben lézernyomtatók gyorsabban dolgoznak, ezért manapság már a legtöbb irodában inkább ilyen típust vásárolnak, hiszen képes akár havi több ezer oldal kinyomtatására. A fekete lézernyomtatók jóval kedvezőbb áron vásárolhatók meg, mint a színes. Működés közben valamivel hangosabb, mint a tintasugaras társa, viszont ha otthoni használatra vesszük és ritkán használjuk, sosem kell attól tartani, hogy beszárad a tinta pár hónap eltelte után.

Mielőtt megvásárolnánk a kinézett nyomtatónkat, gondoljuk át magunkban, azokat, hogy színes, vagy fekete szöveg nyomtatására lesz szükségünk rá? Szeretnénk vele fénymásolni is? Fontos-e számunkra, hogy csendes legyen működés közben? Fontos-e a nyomtatási minőség, illetve a gyorsaság? Ezek a kérdések megválaszolása után már sokkal könnyebb lesz a számunkra tökéletes nyomtatóval hazatérni.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása