Naponta legfeljebb 1 órát hallgassunk zenét

Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb elemzései szerint túl sok zajártalom éri a mai emberek fülét, így amennyiben szeretnénk megőrizni maximális hallásunkat, nem szabadna, csak legfeljebb egy órán át zenét hallgatnunk minden nap.

A szervezet szerint ma a Földön körülbelül 1,1 milliárd fiatal hallása van veszélyben azért, mert túl sok zenét hallgatnak és azt is túl hangosan, de a zenelejátszók, a koncertek és a szórakozóhelyek mellett még így is rengeteg káros zajártalom éri a fülüket a mindennapi tevékenységek során is.

Több mint 40 millióan élnek halláskárosodással

A WHO felhívta a figyelmet arra, hogy a halláskárosodottak száma a jövőben drasztikusan emelkedhet majd, ami nagy probléma, hiszen a 12-35 éves korosztályban jelenleg is mintegy 43 millió ember szenved ettől a problémától. A kérdéses korcsoport közül ráadásul főként a gazdagabb, fejlettebb országok társadalma van a legnagyobb veszélynek kitéve, hiszen ők nem csak nagyobb zajban élik életüket, hanem sokkal hangosabban és sokkal több zenét hallgatnak.

Dr. Etienne Krug, az Egészségügyi Világszervezet megelőzési stratégiáért felelős igazgatója szerint egy olyan problémára hívják most fel a figyelmet, ami véleményük szerint nem kap elég nyilvánosságot, holott nagyon súlyos egészségügyi bántalmakat is előidézhet, ha nem figyelnek oda rá eléggé.

Fogyni szeretnél?

Fogyni szeretnél? – http://eredeti-hoodia.com

Mit tehetünk ellene?

A WHO jelentése szerint az embereknek egyrészt sokkal halkabban kellene zenét hallgatniuk, zenelejátszóikat pedig naponta legfeljebb csak egy alkalommal használhatnák, amivel csökkenthetnék a zajszennyezettséget és a zajártalmat. Az igazgató kiemelte, hogy mindezt természetesen nem percre pontosan kell betartaniuk a fiataloknak, de mivel nagyon sokan naponta átlagosan 10 órát töltenek el úgy, hogy zenelejátszójuk a fülükben van, ezért ez az adat inkább csak jelzésértékkel bír. Krug kiemelte például, hogy a túl hangos zenéből már napi egy óra is túl sok lehet, hiszen minél nagyobb a hangerő, annál jobban és gyorsabban károsodik a fülünk épsége is.

A szakértők javaslata szerint érdemes zenelejátszóinkat legfeljebb fél hangerőn hallgatni, ha pedig hangos szórakozóhelyre vagy koncertre látogatunk, ott mindig viseljük olyan fülvédőt, ami képes megszűrni a zaj erősségét, de jó alternatíva távolról élvezni az előadást, vagy beiktatni hallgatási szüneteket. A WHO emberei is tudják, hogy mindezek egy kissé vaskalaposak, de amennyiben szeretnénk megóvni fülünket a károsodástól, akkor érdemes legalább figyelembe venni az alapelveket. A szervezet úgy véli, hogy a szórakozóhelyeknek a jövőben kötelességük lenne fülvédőket osztogatni a koncertlátogatóknak, a fülhallgatókat gyártó cégeknek pedig limitálni a hangerő mértékét, hogy ne nőhessen tovább a halláskárosultak aránya a világon.

A világszervezet mérései szerint egy maximum hangerőn hallgatott mp3 lejátszó 105 dB-t képes leadni, ami 4 perc után képes maradandó halláskárosodást okozni, míg egy hangos rock koncert 115 dB mellett már 28 másodperc alatt problémát idézhet elő.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása