Napelemek

A napelemek a nap sugarát alakítják át elektromos energiává. A napsugárzás fajlagos energiatartalma a légkörünkön kívül 1353 W/m2, ami a földre éréskor lecsökken 1000 W/m2-re. A napelemek teljesítményét erre az értékre határozzák meg a gyártók.

Természetesen a napelemeket megfelelően kell tájolni, hogy jobban kihasználhassuk a teljesítményüket. Magyarország földrajzi elhelyezkedése negatívan befolyásolja a teljesítményt, a télen létrejövő légtömegek hidegpárnát /inverziós rétegződést/ okoznak, alacsonyabb területeken, például az alföldön, nagyobb síkságú területeken csak nyáron lehet jól használni a technológiát.

A napelemek 14-19 százalékban tudják hasznosítani a nap energiáját. Mivel a napenergia változékony, ezért nem elég csak napelemeket felszerelni, szükség van energiatároló berendezésre is.

Ennek két módja lehetséges: vagy tárolásra alkalmas akkumulátorokat tartunk otthon, vagy visszatápláljuk az elektromos hálózatba. Egyelőre nem kell külön engedélyt kérni a napelemek felszereléséhez. A napenergia termelő rendszereket két csoportba lehet osztani: hálózatba visszatápláló rendszer és szigetüzemű rendszer.

Napelemek

Napelemek

A hálózatba visszatápláló rendszer a napelem által termelt energiát egy szinkron inverten keresztül a közüzemi hálózatba táplálja vissza. A szolgáltató a fölszerelt ad-vesz mérőn keresztül vizsgálja a fogyasztott és termelt energia mennyiségét.

Szigetüzemű rendszerek az elektromos hálózattól függetlenül működnek. Itt nem táplálja vissza a szolgáltatónak a megtermelt áramot, hanem ciklizálható akkumulátorokba tárolja az energiát. A tároláshoz töltésvezérlő készülék biztosítja a megfelelő működést. A tárolásban a gond az, hogy télen nem termel annyit /vagy szinte semmit/ a napelem, ezért máshogyan kell tervezni egy ilyen jellegű rendszert, több napelemre van szükség. Az alacsony energiatovábbítás veszteséges, ezért ha lehet, inkább a visszatápláló technikát alkalmazzuk. Bármilyen akkumulátor nem jó a napelemekhez, ugyanis nem bírják a folytonos fel-le töltögetést. Ezekre speciális solar akkumulátorokat javasolt használni, amik bírják a ciklikus hálózatot.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása