Mit tehetünk a környezetünkért klímavásárláskor?

Habár rengetegen szőrszálhasogatásnak tekinthetik azt, amikor klímavásárlás esetén környezetvédelemről beszélünk, azonban érdemes így is elgondolkozni ezen a kérdéskörön ebben a témában.

A felmelegedésről

Az ugyanis köztudott, hogy főként az elmúlt egy évszázad során az emberiség tevékenysége, főként az ipar és a közlekedés hatására jelentős mértékben növekedett a CO2 és egyéb nyomgázok kibocsájtása a légkörbe. Az efféle kellemetlen hatású gázok és egyebek növekedése pedig számottevő mértékben képes befolyásolni a Földön az évmilliók során kialakult termikus egyensúlyt, amivel ugyebár kialakult a globális felmelegedés problémája, amely egyre komolyabb bajokat okoz az egész világon. Habár sokan csak a légkörbe juttatott gázoknak tulajdonítanak negatív hatást, ellenben az elektromos energia felhasználás legalább olyan komoly problémát képes okozni közvetett módon, hiszen az elektromos berendezések üzemeltetéséhez szükséges áramot előállító erőművekben ugyanúgy CO2 kerül a levegőbe

Egy klímaberendezés és más egyéb kompresszoros hűtőegység üvegházhatásának megvizsgálásakor kiderülhet, hogy ennek az úgynevezett üvegházhatásnak a fokozása jellemzően két formában valósulhat meg, illetve jelentkezhet. Az egyik az, amikor közvetett kibocsájtásról beszélünk, a másik pedig, amikor a hűtőközeg közvetlenül képes kikerülni az atmoszférába.

Jó választással jobban védekezhetünk

A fentiek alapján tehát nagyon fontos, hogy lehetőségeink szerint minél energiatakarékosabb klímaberendezést válasszunk magunknak, hiszen minél energiatakarékosabb egy készülék, annál kevesebb káros anyagot bocsájt ki. Ezen a téren például nagyszerű alternatíva lehet a Samsung Moderato termékcsalád. Ezen felül érdemes lehet olyan forgalmazót vagy szakembert választani a szereléshez, aki rendelkezik arcképes zöldkártyával, ez ugyanis azt jelenti, hogy rendelkezik környezetvédelmi vizsgával is. Ennek a lényege, hogy a szekértő ismeri a hűtőközegek zárt rendszerű technológiáját, avagy tettünk valamit Földünk védelmének érdekében.

Az energiatakarékos klíma persze nemcsak Földünk védelme kapcsán nagyon jó választás, hanem azért is, mert megkímélhetjük vele a családi kasszát. Soha ne a hűtési teljesítményt nézzük csak, hiszen előfordulhat, hogy egy olcsó kínai klíma 2,5 kW mellett 1000W elektromos teljesítményt vesz fel, míg egy az energiatakarékosság terén nyertes Hitachi gyártmány 2,5 kW-hoz maximum 500W-ot. Ezzel máris feleztük a felhasznált energia mennyiségét, ezáltal feleztük kiadásainkat, hovatovább a Földet károsító CO2 mennyiségét is.

Forrás: yetiklima.hu

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása