Mire való a fedőmatrac? Melyiket válasszam?

A fedőmatracok, más néven topperek Magyarországon nem örvendenek akkora sikernek, mint az indokolt lenne. Sajnos még a megfelelő matrac kiválasztására, a matrac szükséges cseréjére is kisebb hangsúlyt fektetünk, mint kellene, így ugyan mennyi szerephez juthat egy kiegészítő termék? Cikkünkben most közelebbről megismerkedhettek a fedőmatracok világával, használatukhoz, kiválasztásukhoz is adunk pár tippet.

Mire való a fedőmatrac?

A fedőmatrac egyetlen célja, hogy a rossz matracválasztást követően javítson helyzetünkön. Konkrétan, ha túl kemény matracot sikerül venni a fedőmatraccal puhább felületet érhetünk el és fordítva, tehát ha túl puha matracunk van, akkor egy keményebb memóriahabos fedőmatrac sokat javít rajta. Néhányan használják vendégmatrac gyanánt, mivel nem túl drága, de sokkal kényelmesebb, mint a kanapé vagy felfújható vendégágy, az összecsukható, rugós megoldásokról nem is beszélve. Azonban hosszú távon önmagában nem alkalmas alvásra, mert nem biztosít megfelelő alátámasztást.

Mire nem való a fedőmatrac?

A fedőmatrac alkalmatlan a rendes matrac helyettesítésére, valamint nem helyettesíti az elhasznált matrac cseréjét.

Miből készül a fedőmatrac?

A topperek nagyrészt memóriahabból készülnek, de kár lenne leragadni ennél az egy típusnál, főleg, hogy nem kizárólag ez a jó megoldás. Vannak latex, hideghab de még kókuszrost fedőmatracok is, a rugós megoldásokon kívül szinte minden olyan anyag megtalálható a topperalapanyagok között, amivel a rendes matracoknál találkozhatunk.

Mire való a fedőmatrac? Melyiket válasszam?

Mire való a fedőmatrac? Melyiket válasszam?

Kinek, milyen fedőmatrac ajánlott?

  • Magyarországon a Memory Foam fedőmatracok viszik a prímet, de ezek sem valók mindenkinek. A memóriahabos matracok például kerülendőek, ha nem kedveljük, rosszul bírjuk a meleget. Sajnos ezek nem szellőznek olyan jól, így hamar felmelegednek. Ha viszont kimondottan hőigényesek vagyunk, válasszunk bátran ezen típusból toppert.
  • Vásárlói szokásokat vizsgáló felmérésekből kiderült, hogy vastagságra a 6cm vastag fedőmatracok hódítanak. Ezek megfelelőek lehetnek, ha extrém mód kemény matracunk van, ám számos esetben bizonyulhatnak túl puhának.
  • A kelleténél kicsit keményebb vagy kicsit puhább matracokra elegendőek a vékonyabb, 3,7cm vagy 4 cm vastagságú rátétek.
  • Ha vendégágy funkcióra, nyaralóba páréjszakás alvásokra akarunk fedőmatracot választani, akkor mindenképpen a 6centiméternél vastagabb típusok között keresgéljünk. Azt azért kiemelnénk, hogy bár használhatóak ezek a fekvő alkalmatosságok ilyen célokra is, az egészséges alváshoz egy tisztesség, jó minőségű, megfelelő alátámasztást biztosító matrac kell. Ennek miértjéről számos, informatív cikk született már, érdemes olvasgatni őket.
  • Érdemes olyan toppert választani, ami ergonómiai zónázással rendelkezik. Főleg a memóriahabos és hideghabos típusoknál találunk ilyeneket.

Próbáljuk ki a fedőmatracokat is, ugyanúgy, ahogy a rendes ágybetéteket, hiszen csak így deríthetjük ki, melyik a legkényelmesebb.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása