Milyen esetekben kell búcsút mondani a bölcsességfognak?

Az emberek nagy részéről elmondható, hogy még fiatal felnőtt korában nő ki mind a négy bölcsességfoga. Ez a növekedés sokszor fájdalmas, főleg akkor amikor a bölcsességfognak nincs helye vagy éppen rossz irányba akar kibújni a fogínyből.

Sok esetben problémát okoz az a fog, mely csak félig bújik elő, a nagyobb részét pedig még egy lazább ínyréteg fedi, amely alá igen könnyen bemegy az ételmaradék. A legnagyobb gond ezzel, hogy ennek a kitisztítása szinte teljesen esélytelen. Ebből aztán kialakulhat fogínygyulladás is, amely nagy fájdalommal és igen kellemetlen szájszaggal társul.

A bölcsességfog fájdalmát teljesen el kell különíteni az előtte elhelyezkedő fog fájdalmától, amely könnyedén elszuvasodhat a bölcsességfog rendellenes helyzete miatt. Ahhoz, hogy kiderüljön, pontosan melyik fogunkkal van probléma, elengedhetetlen egy röntgenfelvétel. A bölcsességfog növekedése járhat tünet nélkül is, ilyenkor csak a fogorvos észlelheti a növekedésre utaló jeleket, ám járhat igen kellemetlen fájdalommal is.

Ha a fájdalom és az okozott probléma feltárása után a fogorvos is úgy találja, hogy indokolt a bölcsességfog eltávolítása, készüljünk fel arra, hogy valószínűleg ez egy nehezebb dolog lesz, mint akármelyik fogunk kihúzása, hiszen sok esetben csak sebészeti úton tudják eltávolítani ezt a nehezen elérhető, nagy méretű fogat.

Hogy lehet eltávolítani egy fájó bölcsességfogat?

Azt, hogy milyen módon kerül eltávolításra az adott bölcsességfog, a fogorvos csak egy alapos vizsgálat után tudja majd eldönteni, amikor már tisztában van a fog helyzetével és annak anatómiájával. Jó hír azonban, hogy bármilyen technikával is húzzák ki a bölcsességfogunkat, mindig érzéstelenítenek előtte. Szerencsés helyzetben vagyunk, amikor ez a fog már teljesen kibújt, hiszen ilyenkor gyakorlatilag ugyanúgy ki lehet húzni, mint bármely más fogat.

Ha azonban a bölcsességfog még ínnyel vagy csonttal fedett, már egy fokkal bonyolultabb dologra kell számítanunk. Ilyenkor érzéstelenítés után végeznek egy bemetszést az íny felületén és sok esetben csak több részletben tudják teljesen eltávolítani a fogínyből. Az eltávolítás után általában varratokat helyez be az orvos, melyet 8-10 napon belül fognak kiszedni. Bölcsességfog húzás után az első órákban kerülni kell az öblögetést és a szívást, illetve a dohányzást is. Tartózkodjunk a tej és a tejtermékek fogyasztásától is.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása