Miért jó összebújva aludni?

Összebújni a párunkkal nagyon jó érzés, nemcsak a kanapén vagy a moziban filmnézés közben, de éjszaka az ágyban is. Persze ezen sokan vitatkoznak, hogy összebújni szeretnek, összebújva aludni már nem, mert számukra úgy nem pihentető az alvás.

Elzsibbadnak, kényelmetlen a testhelyzet, zavarja őket a társuk szuszogása, horkolása, túl meleg lesz egy idő után, és még sorolhatnánk. A végtelenségig lehetne mondani az ellenérveket. Ugyanakkor nem árt tudni, hogy az összebújva aludni nagyon hasznos is lehet az egészségünkre, és persze a párkapcsolatunkra nézve is.

Az éjszakai összebújás öt pozitív hatása

• stressz-csökkentés: kevesen tudják, de a szervezetünk oxitocint termel, ha összebújunk a párunkkal, ez a hormon pedig segít a stressz csökkentésében, leküzdésében. Emellett még a vérnyomást is csökkenti, illetve a stresszhormon, a kortizon termelést is alacsonyabban tartja. Ha pedig kevésbé vagyunk stresszesek, az jó hatással lesz ránk lelkileg és testileg, de még a libidónk is növekedhet.

• Fájdalomcsillapító hatás: az ölelés nemcsak vigasztalhat, ha fáj valamink, de a már említett oxitocin képes valamilyen szinten blokkolni a fájdalom jelzéseket, így pedig kevésbé érezzük a fájdalmat. Szó sincs róla, az oxitocin sem csodaszer, nem múlik el a fájdalom tőle teljesen, de mindenképp segít, hogy kevésbé érezzük rosszul magunkat.

• immunerősítés: az ölelés és az összebújva alvás erősíti az immunrendszert, így pedig könnyebben tudjuk leküzdeni a betegségeket.

 

• segít az elalvásban: persze már akinek. Ez nem mindenki esetén van így, de sokan vannak, különösen a hölgyek, akik egy öleléstől, a párjukhoz való bújástól könnyebben szenderülnek álomba.

• erősíti a párkapcsolati köteléket: ezzel az állítással kár lenne vitatkozni. Akik összebújva alszanak, azok között bizonyosan erős kötelék van.

És nem is feltétlen kell így maradni egész éjjel. Ha csak annyit teszünk, hogy elalvás előtt öleljük a párunk, az aztán, amint ő elaludt, kipróbáljuk a Jóbarátok sorozatból ismert ölelve gurítós módszert, akkor kiélvezzük a jótékony hatásokat, és még pihentetően is tudunk aludni.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása