Mi a helyzet a fast fashionnel?

Mára nagy divatházak méregdrága trendjeit olcsó ruhákra másoló divatüzletek, melyek gombamód szaporodtak el főleg a plázák üzletkínálatában, egészen hatalmassá és meghatározóvá nőtték ki magukat.

Annak ellenére is roppant népszerűek, hogy lényegében hamisítványokat árulnak, bár azért hozzá kell tenni, hogy mostanra a legtöbb ruhadarab inkább csak erősen követi a divatházak által megszabott irányvonalat és nem tökéletes mása a kifutók gyöngyszemeinek.

A H&M, a Zara, a Bershka, a Camaeu, a Pull&Bear, Reserved, New Yorker mind hatalmas éves forgalmat bonyolít le, és nem lehet elmenni mellettük, hiszen az átlagember innen szerzi be mindennapi öltözékét, még üzleti, alkalmi, sőt partyruháit, ritkábban, de még így is sokszor az elegáns, estélyi jellegű öltözékeit is.

Miért vásárolunk fast fashion üzletekben?

Főleg azért, mert megfizethető áron kaphatjuk meg a legújabb trendeknek megfelelő darabokat, valamint olyan egyszerű oknál fogva térünk be ezekbe a boltokba, hogy bizony lépten nyomon ezekbe akadunk. Magyarországon az átlagembernek, a középosztálynak, akik nem keresnek több százezreket havonta, sajnos csak ritkán jut pénz igazán márkás darabokra.

Akár cipőről, akár ruháról, akár kiegészítőkről van szó, a fast fashion a kevésbé tehetőseknek is megadja azt, amit a gazdagok élvezhetnek. A fast fashion mellett az outletek hódítanak még, ám sajnos a nagy divatcégek outlet üzleteire országunkban még várni kell, viszont fast fashionből épült szinte mindkét outlet centerünk. Na jó, természetesen komolyabb márkák üzleteiből találunk jócskán, viszont Louis Vuittont hiába keresnénk.

Mi a helyzet a fast fashionnel?

Mi szól a fast fashion ellen?

Elsősorban az alacsony minőséget kell megemlítenünk, hiszen egy fats fashion boltban vásárolt ruhadarab nem ér meg két szezont kopás, bolyhosodás nélkül. Néha mégis találkozni jobb minőséggel, akkor szerencsén van. A vásárlók tudatossága miatt nem is fontos lényegében a minőség, mivel a gyorsan változó, inkább szezonális „őrület” darabokra helyezik a „másolók” a hangsúlyt, így az okos vásárló inkább megveszi ezeket olcsóbban, mintsem egy vagy két szezonra vásároljon méregdrágán. Ezt is meg lehet érteni.

Sajnos a fast fashion rontja a nagy márkák, az eredetiek „üzletét”, mivel némely másolat első ránézésre pont olyan ízlésesre és jóra sikerül, mint az eredeti méregdrága darab, így még azok is inkább veszik meg olcsóbban, akik megtehetnék, hogy megfizetik a sokkal jobb minőséget. Sajnos ez azoknak nagyon rossz hír, akik szeretik exkluzívnak érezni magukat többszázezres cipőjükben, ruhájukban.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása