Mégsem olyan káros a só?

Egyre több egészségügyi tanácsadó állítja, hogy a túlzott só-fogyasztás – legyen az akár hagyományos konyhasó, akár tengeri só – nagyon káros a szervezetnek, ezáltal a túl sós ételek elősegíthetik bizonyos betegségek kialakulást, mindemellett pedig az elhízásnak is kiváló táptalajt nyújtanak.

A Saint Louis-i Washington Egyetem legfrissebb kutatásából azonban nemrégiben kiderült, hogy mégsem annyira káros az a bizonyos nátrium-klorid, a konyhasó ugyanis nagyon erős immunerősítő hatással rendelkezik. A bizonyításhoz a szakemberek kísérleti egereket használtak fel, akik nagy mennyiségű só fogyasztása után sokkal hatékonyabban vették fel a harcot a baktériumokkal szemben, mint normál esetben.

A só, mint immunrendszerünk része?

Gwen Randolph, az egyetem immunológus professzora szerint rendkívül izgalmas eredményeket szült a fenti kutatás, ezáltal az ötlet, hogy a szervezetben egy sóból álló védelmi rendszer alkosson védelmet a fertőzésekkel és a betegségekkel szemben. A szakértő szerint olyannyira új és paradigmaváltó eredményre sikerült rájönniük, amit a tudománnyal bizonyára nehéz lesz elfogadtatni, de miután kutatásaik alátámasztásra kerültek, talán nem lesz nehéz elfogadtatni az immunológia szakértőivel.

Nátrium-klorid - Konyhasó

Nátrium-klorid – Konyhasó

Egy másik tanulmány már korábban bebizonyította, hogy a sok só fogyasztása jó hatással van a bőr kötőszöveteire, ezen felül pedig a sebgyógyulásra is. Ezt követően jöttek rá arra néhány továbbgondolt egérkísérlet során, hogy a sóban gazdag környezetben a szervezetben megtalálható immunsejtek sokkal hatékonyabban tudják felvenni a harcot a fertőzéseket okozó baktériumokkal szemben. A biológusok szerint tehát nagyon leegyszerűsítve arról van szó, hogy sejtjeink védelmének és immunrendszerünk erősítésének érdekében tulajdonképpen alaposan meg kell sózni magunkat.

Javítja a szervezet természetes ellenálló képességét

A tudósok természetesen kísérleteket is végeztek annak érdekében, hogy bebizonyítsák a nátrium-klorid hatásait, ezáltal a kis mértékben megsebzett egereket egy sós fürdőbe tették annak érdekében, hogy először megfigyeljék a sós vegyület sebgyógyító hatását. A kísérlet során kiderült, hogy a só hatására az egerekben megtalálható immunsejtek sokkal aktívabbá váltak, ezáltal mikrobaölő képességeik is felerősödtek, ami segített számukra hegesedésben, illetve a baktériumok legyőzésében.

Ezt követően a tudósok ugyanezeket a kísérleti egereket fertőzött kórokozókkal oltották be, és 24 óra elteltével megfigyelték a felmerülő változásokat só alkalmazása mellett és a nélkül is. Só bevitele nélkül azt tapasztalták, hogy a fertőzés negatívan hatott a rágcsálókra, megbetegedtek, immunrendszerük pedig drasztikus mértékben legyengült. A sok sót fogyasztott rágcsálók esetében azonban az történt, hogy bár ásványi-anyagszintjük a felére apadt, ellenben éppen emiatt immunrendszerük erős maradt, és a szervezetben nem voltak kimutathatók a fertőzés hatásai.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása