Még mindig rengeteg a jogsértő munkaadó Magyarországon

Továbbra is virágzik Magyarországon a feketemunka, illetve a munkahelyekkel kapcsolatos jogsértések, így a hatóságok majdnem a foglalkoztatók háromnegyedénél találtak kisebb-nagyobb problémát, ezáltal 526 millió forintos bírság megfizetésére kötelezve őket.

Nőtt a jogsértések aránya

A Nemzetgazdasági Minisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának tájékoztatásából kiderült, hogy tavaly több mint 18 ezer munkáltatót ellenőrzött a munkaügyi hatóság, aminek következtében a munkaadók 73 százalékánál valamilyen jogsértést találtak, ami több mint 100 ezer munkavállalót érintett.

Enyhén, de növekedést mutattak mind a foglalkoztatókat, mind a munkavállalókat érintően a jogsértések, hiszen 2013-ban az ellenőrzött foglalkoztatóknak még csak a 70 százalékát kellett szankció alá vonná, amikor a munkavállalóknak mintegy 68 százaléka volt szabálytalan foglalkoztatásnak kitéve. 2014-ben a jogsértéseket elkövető több mint 13 ezer munkáltató közül több mint 3500-an kaptak munkaügyi bírságot, amiből az egész országban több mint 526 millió forint jött össze.

Még mindig rengeteg a jogsértő munkaadó Magyarországon

Még mindig rengeteg a jogsértő munkaadó Magyarországon

A feketemunka a legnagyobb baj

A hatóságok kiemelték, hogy a legkiemelkedőbb szabálytalanság még mindig a feketemunka, ezáltal munkaszerződés, illetve bejelentés nélkül 2014-ben még mindig 11 540 embert dolgoztattak, ami jelentéktelen mértékű, de növekedés a 2013-ban tapasztalt 11 392 főhöz képest. A feketefoglalkoztatás az esetek jelentős többségében a bejelentés elmulasztásában öltött testet.

A legnagyobb mértékben az építőiparban nőtt a bejelentés nélkül dolgozók száma, így 29-ről 36 százalékra emelkedett ez a réteg. Az ország feketemunkásainak csaknem 10 százaléka dolgozott valamilyen személyi- és vagyonvédelmi tevékenységben, ami viszont jelentős csökkenésnek tekinthető a tavalyi 16 százalékhoz képest, de továbbra is ezt az ágazatot tartjuk számon az egyik leginkább problémásnak.

Utóbbi kategóriába tartoznak még a kereskedelmi vállalkozásoknál munkaszerződés és bejelentés nélkül dolgozó munkavállalók is, lévén ez a szegmens termelte ki a feketemunkások 11 százalékát a tavalyi évben, ami alig egy százalékos csökkenés a 2013-as adatokhoz képest.

Sok volt a munkaidővel kapcsolatos jogsértés is

A munkáltatók a legtöbb jogsértést a feketemunka mellett a munkaidő kapcsán vétették, ebben a kategóriában közel 20 ezer dolgozó szenvedett el valamilyen hátrányt, ami kismértékű csökkenés a korábbi adatokhoz képest. A jogsértések főként a kereskedelem, a vendéglátás és a feldolgozóipar területéről származnak, ahol gyakoriak a kifizetetlen túlórák és szabadságok. Rengeteg problémát rögzítettek a hatóságok a munkaidő-rögzítés tekintetében is, ami közel 30 ezer munkavállalót érintett tavaly.

Továbbra is sok, majdnem 16 ezer munkavállalót érintettek a tavalyi évben a bérek körüli visszásságok és jogsértések, ezáltal ennyi ember nem kapta meg a kötelező legkisebb munkabért vagy nem részesült határidőben történő bérkifizetésben.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása