Még az esővízből is képes áramot termelni egy új kínai napelem

Szinte nem telik el úgy hónap, hogy ne jelenne meg a napelemek piacán valami elképesztő újdonság a világ valamelyik szegletéből. Az elmúlt időszakban találták fel például az átlátszó-, a hajlékony-, hovatovább az eddig ismert teljesítményt megkétszerező változatokat, de máris itt egy újdonság egyenesen Kínából, amely nem elég, hogy még borús időben is nagyszerűen működik, még vízből, egészen pontosan vízcseppekből is energiát tud termelni.

Eljött az időjárástól független napelemek kora

A Kínából származó legújabb napelemről a német Angewandte Chemie számolt be elsőként Európában, és az lap hasábjain azt olvashattuk az újdonságról, hogy ez az új termék képes megoldást nyújtani a kialakuló energiaválságra, lévén szinte bármilyen időjárási körülményben képes működni. Az újdonságot egyébiránt a Jünnan Egyetem kutatóinak köszönhetjük, akik egy speciális festék segítségével extrémen fényérzékennyé tették a napelemeket, amelyek így az úgynevezett Gratzel cellák és a grafén elektródák legelőnyösebb tulajdonságait ötvözik egymással.

  • Napelemmel kapcsolatos érdekes hírek: Megnézem

A napelem érdekessége, hogy erős napsugárzás esetén teljesen hagyományos módon működik, ezáltal felülete képes elnyelni a napsugárzást, amivel elektronáramlás indul el, vagyis megkezdődik az áramtermelés. Ebben eddig semmilyen különleges vagy szokatlan dolog sincsen, az igazi trükk azonban akkor következik be, amikor beborul az ég és esőcseppek hullnak a napelem kiemelkedően jó vezetőképességgel ellátott grafén bevonatára.

Napelemek

Napelemek

A vízcseppek ugyanis azt követően, hogy a grafénhez tapadva szétterülnek, egyfajta kettős réteget alakítanak ki. Ezt követően a vízben megtalálható só ionokra oszlik, amelyek töltöttséggel rendelkeznek, és mivel a grafén teljesen eltérő töltöttséggel bír, ezáltal a kettejük közötti rezgés képes elektromos áramot generálni – ami bár egyelőre nem túl jelentős, ellenben korántsem elhanyagolható mennyiség.

A Föld kevésbé napos oldalán jelentene áttörést

Az új technológián alapuló napelem kapcsán a Columbia Egyetem egyik híres professzora, Vasilis Fthenakis is megszólalt, aki bár egyelőre még csak az elméleti működését tudta áttanulmányozni az újdonságnak, ez alapján azonban úgy véli, hogy ha az extra költségek nem túl magasak, és az optikai veszteség is elenyésző, akkor egy minden tekintetben forradalmi találmányról beszélhetünk. Az új típusú napelem segítségével ugyanis lehetőség nyílna arra, hogy a Föld kevésbé napos részein is alkalmazni lehessen napelemeket úgy, hogy azok működése nyereséges legyen, másrészt pedig megoldással szolgáljon az energiaválság kapcsán.

Mint ismert, Kína jelenleg a világ egyik legnagyobb és legjelentősebb napelem-gyártója, akik rendre innovatív újdonságok sokaságával állnak elő az iparágon belül, és ez várhatóan a jövőben sem változik majd. Ez a sietség elsődlegesen annak köszönhető az ország részéről, hogy 2020-ig szeretnék drasztikusan csökkenteni szén-dioxid kibocsátásukat, amit úgy érnének el, hogy 4 éven belül megtripláznák a napenergia-termelést, ami ezzel elképesztő módon elérné a 143 gigawattot. Ehhez a teljesítményhez azonban nem elegendő óriási napelem-farmokat létesíteni, rendre újdonságokkal is elő kell állni, hovatovább növelni a meglévők hatékonyságát.

Az új típusú napelemek fejlesztését egyébiránt több amerikai vállalat is támogatja, ezáltal a Tesla vezetője, avagy Elon Musk által vezetett SolarCity hamarosan megkezdi azon modern, háztetőkre is szerelhető napelemes rendszereinek a gyártását az Egyesült Államokban, amelyek jelentősen nagyobb teljesítményre képesek, mint a jelenlegi fogadóegységek.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása