Kinek szerencsevadászat, kinek okos befektetés

Növekvő érdeklődés. A gazdaság működését ismertető szakok hosszú ideje tartanak számot a pályaválasztók érdeklődésére. Ahogy a Pénzcentrum is beszámolt róla, 2022-ben hazánk a legnépszerűbb egyetemi képzései közt első helyen szerepelt a gazdálkodás és menedzsment, a dobogó második helyét pedig a kereskedelem és marketing foglalta el.

Természetesen érthető, miért olyan vonzó karrieropció ez, elvégre a gazdasághoz köthető diplomákkal általában könnyű elhelyezkedni, illetve ezt a tudást általában meg is szokták fizetni. Ráadásul olyan ismeretet kínálnak, ami globálisan hasznos (szemben például a joggal, hiszen különböző országokban más-más törvények vannak érvényben). Azonban napjainkban az eddig sem elhanyagolható érdeklődés egyre csak fokozódik. Immár nem kizárólag a pályaválasztás előtt álló fiatalok érdeklődnek a gazdaság iránt.

Pecunia non olet

Az internet elhozta az önképzés aranykorát, elvégre az információs társadalomban többen foglalkoznak információ előállításával és terjesztésével, mint eddig valaha. Százezrek kezdtek autodidakta módon tanulni, köztük sokan a gazdaság és a kereskedelem működéséről. A digitális világ megkönnyítette a globális piaci folyamatok követését, illetve az azokhoz való csatlakozást.

Tucatnyi applikáció jelent meg ezzel a céllal, de akár a számítógépünk tálcáján is követhetjük különböző részvények árfolyamát, mintha csak a pontos idő, vagy a kinti hőmérséklet lenne. A Youtube-on bőven akadnak tőzsdével, crypto piaccal, foglalkozó tartalomgyártók, mégpedig kifejezetten magas nézettséggel.

Persze a legtöbb tartalom a témában angol nyelven található (ahogy az internet esetében lenni szokott), de középszintű nyelvtudással és egy jó internetes szótárral ez a probléma feloldható. A szójegyzék használata egyébként is ajánlott lehet a tanulásban, elvégre a magyar nyelvű szövegben is előfordulhatnak idegen eredetű, vagy szakszavak.

Sokan máris új „aranylázról” beszélnek a tőzsde és a crypto valuta iránti figyelem fokozódása miatt. Nehéz előre megjósolni a gazdasági folyamatok alakulást az elkövetkező években, de az biztos, hogy a világkereskedelmet övező érdeklődés csak növekedni fog.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása