Ki volt Magyarország első szépe?

A Miss Hungary-t, Magyarország leghíresebb szépségversenyét 1929-ben rendezték meg először. Népszerűsége a kisebb-nagyobb megszakítások ellenére napjainkban is töretlen.

Azok, akik követik a versenyt, minden bizonnyal ismerik az elmúlt évek győzteseinek nevét. De vajon közülük is, hányan tudnák megmondani, ki volt az első magyar szépségkirálynő, aki elnyerte a Miss Hungary címet?

Az évtizedek távlatából már csak kevesen őrzik Simon Böske emlékét. Pedig kalandos, néha hányatott sorsú életéről alig száz éve még rengetegen beszéltek. Divatosan mondva, teli volt vele a korabeli sajtó. Manapság főleg a naplója adhat némi támpontot, ha meg szeretnénk ismerni a történetét.

Hogyan lett egy vidéki értelmiségi lányból Miss Hungary?

Simon Böske 1909-ben született Keszthelyen. Szülővárosában amúgy ma is viszonylag nagy kultusza van. Édesapja megbecsült állással rendelkezett, járási tiszti főorvos volt. Böske a páratlan szépségével már tinédzser korában felhívta magára az emberek figyelmét, sorra nyerte a helyi rendezésű szépségversenyeket. Egyszer a Balaton Tündérévé is megválasztották, ami akkoriban szintén nagy elismerésnek számított.

Innen egyenes út vezetett 1929-ben a Miss Hungary címért. Akkoriban sokan méltatták a lányt, igazi dicsfényben fürdött. Márai Sándor, a kor nagy írója szintén elismerően nyilatkozott róla. Gondolata, miszerint általában egy hölgynek egyetlen férfi szívét is nehéz elrabolnia, nem még egy egész világét, mai napig nagyon találó. Az író ezekkel a szavakkal indította útnak Böskét, a lányt ugyanis meghívták Párizsba, ahol Európa legszebb nőjévé választották, elnyerte a Miss Europa címet. Gyakorlatilag néhány hónap leforgása alatt világhírnévre tett szert.

A dicsőség keltette gyűlölet

Simon Böskét a zsidó származása miatt többször érték kellemetlenségek. Sokan úgy gondolták, hogy nem méltó nemzetközi versenyeken Magyarország képviseletére. Ellenzői a Miss Palestina gúnynevet adták neki. A fáma szerint Keszthelyen egy időben annyira gyűlölték a lányt, hogy amikor hazaért az európai versenyről, disznókat tereltek végig az utcákon. Böske autójának útvonalát azonban nem keresztezték, így ő nem láthatta ezt a fajta ellenszenvet.

További sikerei

Böskét többen ösztönözték, hogy induljon a Miss America szépségversenyen is, mivel esélyei elég nagyok voltak. Bár ezen konkrétan nem vett részt, tartottak egy versenyt, amelyen őt, mint Miss Europát, valamint a Miss America győztesét megméretették. A zsűri azonban nem tudott kettőjük között dönteni, ezért döntetlen eredményt javasoltak. A hatalmas pénzjutalmat igazságosan osztották szét a lányok között.

Ki kaphatta meg a legszebb magyar lány kezét?

A sikerek a szerelmet is elhozták Böske életébe. Mint minden díva esetében, körülötte is hemzsegtek a pasik. Talán kis szünetre és magánéletre vágyott, mivel sok fellépést utasított vissza, amikor férjhez ment első szerelméhez, Brammer Pál budapesti posztógyároshoz. A dolgok azonban nem működtek közöttük, így az esküvőt viszonylag gyorsan követte a válás is.

Második választása jobbra sikeredett. Férjhez ment a Vígszínház igazgatójához, Jób Dánielhez, akivel annak 1955-ös haláláig együtt is élt. Számtalan szörnyűségen mentek együtt keresztül, elviselték a holokauszt nehézségeit és a Rákosi rendszer legsötétebb időszakait is. Simon Böske 1970-ben hunyt el, második férje mellett lelt örök nyugodalomra lelke.

Szponzoráció: megnézem

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása