Így tudjuk a leghatékonyabban felhasználni a gyógynövények hatóanyagait

Minden olyan növény gyógynövénynek nevezhető, melynek valamely részét, illetve a bennük megtalálható hatóanyagokat gyógyászati célokra fel tudjuk használni. Ezeket a gyógynövényeket pedig az emberek már évezredek óta alkalmazzák betegségek és sérülések megelőzésére és kezelésére egyaránt.

A különböző gyógynövények pedig számos módon tudják kifejteni hatásukat, van, amit illóolajként, van, amit krémként tudunk használni, de olyan is létezik, melyet étrendkiegészítő vagy teaként kell fogyasztanunk. A gyógynövények felhasználása mára már igen szerteágazó ugyanis megjelentek a kozmetikai iparban és az élelmiszeriparban is.

Ám néhány gyógynövény hatóanyagát ma már a gyógyszeripar is előszeretettel használja például fájdalomcsillapításra, görcsoldásra, alvásproblémák kezelésére, szorongásra, nyugtatóként, vérnyomáscsökkentésre, vagy éppen vérzéscsillapításra.

Fontos azonban, hogy csak azokat a növényeket sorolhatjuk a gyógynövények közé, melyeknek felhasználását igazolni tudja és engedélyezi valamely hivatalos forrás is.

Mire alapszik a Fitoterápia, és mit kell tudnunk róla?

Könnyen lehet, hogy egyelőre sokat nem mond számunkra a fitoterápia kifejezés. Ez egy olyan tudomány, mely a gyógynövények felhasználására alapul, ezeket pedig a szakértők terápiás célokra használják fel. Ez az egyik legősibb módszernek nevezhető, mely a betegségek, és az azzal járó fájdalmak leküzdésével, a kellemetlen tünetek enyhítésével foglalkozik.

A növények részeinek felhasználása, illetve a belőlük előállított készítmények alkalmazása a gyógynövényes terápia alapja, ezzel a módszerrel foglalkozó gyógyítót pedig fitoterapeutának nevezzük.

Ez egy olyan tudomány, mely több ezeréves népgyógyászati hagyományokra, és modern kutatások eredményeire támaszkodik. Jelenleg, mint terápiás irányzat a fitoterápia az orvosi gyógyászat, illetve a természetgyógyászat közös területeként jelenik meg.

A fitoterápia magába foglalja a gyógynövényekkel és a gyógynövény kivonatokkal, az apiterápiás (méhészeti) készítményekkel való, illetve a gyógygombákkal való gyógyítást. Emellett a fitoterápia során szó esik az aromaterápiáról, a gyógyító tápnövényekről, illetve életvezetési tanácsadást is kaphatunk.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása