Így szedjük le a tapétát a falról

A tapétázott fal igen közkedvelt formája a lakás feldíszítésének. Házilag azonban nem egyszerű kivitelezni a felragasztását és a leszedését sem. A tapéta eltávolítása a falról igazi kihívás lehet. A leszedési mód természetesen függ a tapéta típusától. Léteznek különböző oldószerek, amelyek segítségével könnyedén leszedhetők a tapéták, legalábbis a gyártók ezt ígérik.

Előkészületek

A tapéta teszedésekor elég sok víz fröcskölődhet, így legyünk óvatosak és körültekintőek. Érdemes lehet valamiféle ponyvát leteríteni, a bútorokat egy másik szobába vagy a szoba közepére helyezni. Viseljünk kényelmes, laza ruhákat, amiért nem kár, ha valami sérülés éri. Mindenképpen áramtalanítsuk a szobát és lehetőség szerint fedjük be a konnektorokat, hogy véletlenül se érje víz őket.

Így álljunk neki

Tapétát a legegyszerűbben oldószerrel lehet eltávolítani a falról. A folyadékot fel kell oldani, erre vonatkozó részletes utasításokat a mellékelt tájékoztatóban talál. A feloldott oldószert ezután bőségesen vigyük fel az eltávolítandó tapétarészletre, és hagyju állni egy ideig, általában pár perc elegendő. Ezután egy spakli segítségével kezdjük meg az eltávolítást. Miután sikerült leszedni az egész tapétát, a falfelületet meg kell tisztítani. Ezt sima vízzel megcsinálhatjuk, jól jöhet hozzá egy nagyobb méretű kefe. Ezután jöhet a glettelés, hagyni kell megszáradni, majd lecsiszolni az esetleges egyenetlenségeket.

A tapéta leszedése nem egyszerű művelet

A tapéta leszedése nem egyszerű művelet

Ha vékony a tapéta lehet különféle bemetszéseket ejteni lyukasztó segítségével, felszedni a tapétát és bekenni az oldószerrel. Ezután állni kell hagyni, majd egy spakli segítségével el lehet távolítani. A vastagabb tapéták már keményebb diók, de azokat is maradéktalanul el lehet távolítani. Ezekhez ajánlatos tapétagőzölő gépet használni. Persze nincs mindenkinek otthon a szekrényben ilyen készüléke, de kölcsön lehet kérni vagy bérelni is. Az eszközt vízzel kell feltölteni, és a belőle kiáramló gőzt kell a tapétára juttatni. A gőz segítségével a tapéta megpuhul, és sokkal könnyebben eltávolíthatóvá válik. Mindenképpen fentről lefelé érdemes a géppel dolgozni, a falon lefelé csorgó forró, nedves víz az alsóbb sorokat is megpuhítja, így nem feltétlenül kell még egyszer végigmenni rajta. Ha kellően felpuhul a tapéta, akkor nagy darabokban eltávolítható lesz egy spakli segítségével. Legyünk azonban nagyon óvatosak, nehogy megsértsük a falat.

A PVC tapétákat nem lehet egyszerre eltávolítani. A felső réteghez eltávolító folyadékot használhat. Az új tapéta már ragasztható lesz az alsó rétegre, de ha teljesen le akarjuk szedni, akkor lyukasztóval megtehetjük.

A tapéták leszedésének a végén a falon maradt maradékokat gondosan áztassuk be és kaparjuk le. Javítsuk ki a hibákat glettel, csiszolópapír segítségével. Amikor kész, minden megszáradt, akkor jöhet az új tapéta vagy a festés.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása