Így kerüljük el a betegségeket nyáron!

Nincs is annál kellemetlenebb érzés, mint mikor odakint tombol a nyár, mi pedig csak szipogunk és tüsszögünk, fáj a torkunk, és legszívesebben egész nap csak feküdnénk. Ezek a tünetek télen is kellemetlenek, de nyáron még inkább, könnyedén megbetegedhetünk akár a légkondicionálótól is. Mit tegyünk, hogy ne ébredjünk nyáron betegségekre?

Vigyázzunk a hideggel!

Rendkívül jó dolog a hűsben üldögélni, és a klímával hűtött szobában tenni-venni, de a túlságosan gyakori ki-bemenetel bizony nem tesz jót a szervezetünknek, rendkívül könnyen megfázást idézhet elő. Hogy kerüljük el? Semmiképpen ne állítsuk túl alacsony hőfokra a klímát, elég öt-nyolc fokkal a kinti hőmérséklet alá menni. Lehet, hogy ez így első hallásra nem tűnik túlságosan soknak, de inkább legyünk óvatosak.

Egy irodában vagy egy kávézóban, egyéb helyiségben is próbáljunk meg a légkondicionálótól tisztes távolban lenni, nem magunkra fújatni a hideget. Amennyiben későn derül ki, hogy a klíma a közelünkben van, ne habozzunk átülni valahova máshova. Járműveken, buszon akár még a sofőrrel is beszélhetünk, hogy vegyen vissza a hidegből. Sok sofőr amúgy pont az ellenkezőjét csinálja, nem hűt, ezáltal kevesebbet fogyaszt a jármű, és a menet végén plusz pénzre lehet jogosult, hogy nem használta el az adott útra meghatározott benzint. Ha nagyon hideg van a buszon, vonaton, akkor terítsünk magunkra egy pulóvert – nem szégyen az!

Vigyázzunk, nincs rosszabb, mint nyáron megbetegedni!

Vigyázzunk, nincs rosszabb, mint nyáron megbetegedni!

Tüdőgyulladást is rendkívül könnyen lehet kapni a hidegtől. Sokan úgy gondolják, hogy kizárólag a hűvös, hideg levegőtől lehet tüdőgyulladást kapni, holott ez nincs így. A nem megfelelő módon karbantartott légkondi berendezéstől is nagyon egyszerűen meg lehet betegedni. A készüléken megtelepedett különböző baktériumok, bacilusok rendkívül könnyen megfertőzhetik a levegőt, és többek között tüdőgyulladást is okozhatnak.

A klíma egyéb testrészeinknek is árthat, a fülünknek, a szemünknek, de az orrunk nyálkahártyáját is képes csökkenteni.

Legyünk óvatosak!

Vannak egyéb dolgok is, amelyekkel érdemes vigyázni. Ilyen például a hideg víz, a jégkockák, a fagylalt. Sokan eléggé felelőtlenek, és hamar megtörténhet a baj.

Nyáron egyéb problémáknak is ki lehetünk téve: például a napsugárzás. Kerüljük a nappal való közvetlen érintkezést a legjobban sugárzó időpontokban, délelőtt tizenegy és három óra között. Egyéb időszakokban legyünk bekenve fényvédő krémekkel. Szalmakalap, napszemüveg szintén jó, ha van nálunk.

Vigyázzunk a fürdőzéssel, könnyedén elkaphatók különféle fertőzések, gombás megbetegedések. Használjunk papucsot a fürdőkben, ne használjunk közös törölközőt. Amennyiben attól félünk, hogy fertőzést kapunk a víztől – hölgyek esetében ez sajnos gyakran megeshet -, léteznek különféle kúpok, amelyeket felhelyezve megelőzhetjük a különféle fertőzések kialakulását.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása