Így érdemes elkezdeni a sportolást

A testsúlyunk csökkentése, alakunk feszesítése és tónusosabbá tétele, valamint a sportolás közben felszabaduló boldogsághormonok már igen motiválók lehetnek azok számára, akik most kezdenek bele az egészséges életmódba és a rendszeres sportolásba. A sportolni vágyó kezdők számára ez egy hatalmas elhatározás, amelyhez türelem és kitartás is szükséges!

Sokszor sajnos hamar beleesnek a kezdők abba a hibába, hogy túl hamar várják a változást és ha 1 héten belül nem sikerült elérniük a kitűzött céljukat, akkor azonnal feladják az egészet. Nagyon fontos, hogy célokat tűzzünk ki magunk elé, ám ezek a célok valóban olyanok legyenek, melyeket el is tudunk érni, így az elégedettség még jobban motiválni fog minket a továbbiaknak.

Tipp: 8 remek, téli sport

Milyen mozgásformák közül tudunk választani?

A sport hosszú távon nagyon jó befektetés, ezért szakemberek szerint minden embernek szüksége lenne legalább a napi 20-30 perces mozgásra. Kétféle mozgásforma létezik: A ciklikus, aerob, illetve a statikus, anaerob. Az, hogy melyik sportolási formát válasszuk, függjön attól, hogy mi a célunk (vajon fogyni szeretnénk vagy izomzatot erősíteni) illetve vegyük figyelembe azt is, hogy mi magunk miben vagyunk jók és mihez van egyáltalán kedvünk.

Ciklikus, Aerob mozgásnak számít a futás, a biciklizés, az úszás, de még a séta is. Tökéletes választás lehet, ha az edzettségi szintünket szeretnénk megerősíteni vagy éppen a munkabírásunkat szeretnénk növelni. Emellett az aerob mozgás igen jó hatással van a szív-és érrendszerre, illetve a légző apparátus teljesítményének is. A statikus mozgásformának a fő célja, hogy az adott izomcsoportok erejét fokozza, feszesítse azokat és növelje azok erőkifejtését is.

Statikus mozgás lehetnek a klasszikus erősítő gyakorlatok, melyeket súlyzóval, saját súlyunkkal vagy akár kiegészítő eszközök segítségével is el tudunk végezni. Nagyon fontos, hogy bármilyen mozgásformában is találjuk meg leginkább önmagunkat, mindig fokozottan szoktassuk hozzá szervezetünket a mozgáshoz.

Ne feledkezzünk meg edzés előtt az alapos bemelegítésről, illetve arról hogy edzés után a nyújtás is elengedhetetlen. Haladjunk edzés során lépésről lépésre, ne akarjunk első alkalommal, hatalmas súlyokkal dolgozni és ne tervezzük el, hogy első nap lefutjuk a félmaratont, hiszen nagy valószínűséggel egyiket sem tudjuk majd teljesíteni, ez pedig nem csak a kedvünket veheti el a mozgástól, de akár súlyos sportsérüléseket is szerezhetünk.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása