Hogyan szakíts megbántás nélkül?

A szakítás akkor sem könnyű, ha magunknak kell meghozni a döntést, majd közölni azt a párunkkal. Sok mindent számításba kell venni ilyenkor, hiszen a legtöbben nem szeretnénk felesleges sebeket okozni a másik számára. Alábbi cikkünkben adunk néhány tanácsot, hogyan szakíts a pároddal kevésbé fájdalmas módon.

Ne dönts hirtelen haragból!

Egy veszekedés után pont nem alkalmas a szituáció a szakításra. Persze, olyankor lenne a legkönnyebb kimondani, hogy vége, de hidd el, ennél rosszabb verziót nem is választhatnál! Ráadásul a párod is joggal érezhetné, hogy nem a valós szándék, inkább csak a harag beszél belőled. Ezért nem  fogja túl komolyan venni a szavaidat. Majd megnyugszik! – gondolja magában. És igaza is van. Tiszta fejjel te is máshogy látod a dolgokat.

Viselkedj úgy, mint régen!

Ha már úgy érzed, ennek a kapcsolatnak egyáltalán nincs jövője, ne habozz meghozni a végleges döntést! Nagyon nem jó taktika, ha a szavak helyett a tettekkel mutatod ki az érzéseidet. Nincs is rosszabb annál, ha valaki közömbössé és érdektelenné válik a másik iránt, de túl gyáva kimondani az ítéletet. Semmiképpen se cselekedj így! Az őszinteség nem olyan kegyetlen, mint a hosszan tartó, kínzó együttélés.

Folyamatosan emlékeztesd magad arra, miért szeretnél véget vetni a kapcsolatnak!

Természetes, hogy a nagy beszélgetés előtt folyamatosan kételyek kezdenek gyötörni, de ne hagyd magad megvezetni általuk! Ha pontosan tisztában vagy azzal, hogy minden próbálkozásotok kudarcba és reménytelenségbe fulladt, jobb, ha a józan ész érvei hallgatsz!

Kinek jó, ha tovább húzzátok az időt? Nem lenne bölcsebb szépen továbblépni, és megadni a párodnak is a lehetőséget, hogy még boldog legyen az életben? Elvégre is, valamikor szeretted őt, és talán még most is fontos számodra az, hogy mi lesz majd vele.

Készítsd fel magad lelkileg is a beszélgetésre!

Szakítani kizárólag személyesen lehet! Felejtsd el a telefont, a számítógépet és az sms-t is! A párod megérdemli, hogy szemtől szembe és őszintén vallj színt neki. Válassz csendes helyet, ahol nyugodtan tudtok beszélgetni. Ne legyenek zavaró tényezők, rokonság, család és egyéb személyek. Ez csak a kettőtök nagy pillanata, amibe nem fér bele más. Amikor meghívod a párodat erre a beszélgetésre, ne menj bele a részletekbe. Mondj annyit, hogy itt az ideje átbeszélni a dolgaitokat. Hidd el, ő is fog erre időt szakítani!

Hogyan beszélj vele felnőtt módra?

Először is ne vádaskodj! Te is tudod, kettőn állt a vásár, akkor is, ha ezt nehéz magadnak bevallanod. Kezdd inkább valahogy így:

„Már rég óta érezzük, hogy valami nincs rendben közöttünk. Sok mindennel próbálkoztunk, te is rengeteg energiát öltél abba, hogy helyre rázódjunk, de valahogy mégsem jártunk sikerrel. Itt az ideje, hogy szembenézzünk a félelmeinkkel és elengedjük egymást kezét. Úgy gondolom, jobb lenne nekünk ezentúl külön folytatni az életünknek. Pont azért, mert szeretjük egymást, de nem tudunk együtt élni, úgy, ahogy kellene.”

Érvelj sokat!

Ha mindezen túl vagytok, tárd fel az okokat és hallgasd meg a párodat is, mi az, amiben ő problémák okozóit látja. Itt sem kell a rágalmazás, vagy a másik ócsárolása. Higgadtsággal és türelemmel tudtok csak eljutni egyről a kettőre, végül pedig a megoldásra. Nem hangzik túl bonyolultnak, ugye? Valójában nem is az!

A szakítás kettős érzése

Bár te magad kezdeményezted a válást, mégis a megkönnyebbülés mellett egyfajta szorongás és szomorúság is úrrá lehet rajtad. Ne aggódj az érzéseid miatt! Ilyen körülmények között ezek teljesen normálisnak számítanak. Hamarosan majd kitisztul minden és ha szilárd az elhatározásod, az életed is jobbra fordulhat. Fel a fejjel!

Támogató: klikk ide

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása