Friss levegő télen is – szellőztetéssel az egészségért

A helyiségek szellőztetése nem lehet olyan nehéz, hisz elég csak kinyitni az ablakot – vélhetik sokan, azonban egyáltalán nem mindegy, hogy mikor és milyen időtartamra nyitjuk ki az ablakokat.

A tech-controllers.com összegyűjtötte a legfontosabb szellőztetéssel kapcsolatos tudnivalókat.

Télen és nyáron

Ha télen túl sokáig nyitva hagyjuk az ablakokat, akkor a helyiség hőmérséklete jelentősen lecsökkenhet, így pedig megnőhet a fűtésszámla. Ha pedig nyáron nem fordítunk figyelmet arra, hogy a megfelelő napszakban szellőztessünk, azzal a már kellemetlenül magas hőmérsékletet kockáztatjuk.

A szellőztetés márpedig fontos, minden évszakban. A tiszta levegő hatással van az egészségi állapotunkra és az épület állapotára is. Ha nem szellőztetünk, a párás helyeken elszaporodhatnak a gombák, kialakulhat a penész. A nem megfelelően szellőztetett helyiségekben megjelenhet a penészedés, az allergiások tünetei felerősödhetnek, és alapvetően kellemetlen érzés, gyengébb koncentráció is társulhat hozzá.

Ezek megelőzése fontos és ebben nagy szerepe van annak is, hogy milyen építőanyagból és milyen szigeteléssel készült az épület.

A hagyományos téglaépítés mellett a könnyűszerkezetes házak is egyre népszerűbbek hazánkban, melyek között akár innovatív technológiákkal is találkozhatunk. Mint amilyen a VarioSIP, ami olyan magnézium-oxid tartalmú elemekből és PIR-habból áll, melyek tartós, minőségi választást jelentenek, úgy, hogy közben környezetbarát technológiáról is van szó.

Szellőztetés nyáron

A nyári melegben talán kényelmesnek tűnik egész nap nyitva tartani az ablakot, hogy friss levegő jöjjön be, ez azonban nem jó megoldás, hisz ilyenkor a meleg is bejön. Napközben tehát érdemes zárva tartani az ablakokat, és használni a különböző árnyékolókat is. A szellőztetésre használjuk a kora reggeli és a késő esti órákat, ilyenkor 10-15 percre nyissunk ki valamennyi ablakot.

Télen is ez a megoldás, a sarkig kinyitott ablakok segítenek a levegő gyors cseréjében. Nem kell attól tartani, hogy a hideg levegő lehűti a házat, egy jól szigetelt épület hamar visszamelegszik.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása