Fontos a kommunikáció a kapcsolatban

Az egészséges szexuális élet egyik fontos része, hogy a partnerek tudjanak beszélgetni is erről. Azoknak a pároknak, akik nem tudnak kényelmesen beszélni egymással a szexről, mindössze a 9 százaléka mondja azt, hogy szexuálisan elégedett.

– írja a The Gottman Institute.

Amikor a partnerek szexuális igényeikről beszélnek egymással, a beszélgetések gyakran közvetettek, homályosak és megoldatlanok maradnak. Jellemzően mindkét partner igyekszik befejezni a beszélgetést, remélve, hogy a másik megérti a vágyaikat anélkül, hogy sokat mondana. Ennek azonban így elég kicsi a valószínűsége.

A szexről való beszélgetés erőteljes módja az intimitás és a kapcsolat elmélyítésének. Ha viszont a kommunikáció tele van feszültséggel, akkor az frusztrált, kétértelmű helyzeteket teremthet. Ez még akkor is így van, ha a szexuális életet semmilyen zavar nem nehezíti, azonban amikor olyan problémákkal kell szembesülni, mint a merevedési zavarok vagy a korai magömlés, a kommunikáció még nehezebbé válik.

Gyakori, hogy a párok szeretnének beszélni a szexről, mégis nehezen találják meg a megfelelő szavakat, nem tudják kifejezni magukat anélkül, hogy az egész kritikus vagy kínos lenne.

A szexről való beszélgetés egyik kulcsa, hogy ne kritizáljunk, sokan zavarban érzik magukat, ha kritika éri a testüket vagy a teljesítményüket. Inkább helyezzük a fókuszt a pozitív szükségletek megosztása felé, ez új utakat nyithat a szeretet felé.

A szexről beszélni elég kényelmetlen lehet, a neveltetés miatt sokakban szégyenérzet is kapcsolódik a szex élvezetéhez, és az arról való beszélgetéshez is. Ilyenkor legyünk türelmesek. Ne feledjük, hogy a szexuális vágyat blokkolhatja a stressz, a szégyenérzet is, és csak azért, mert a partnerünknek nincs kedve hozzá, ez nem jelenti azt, hogy nem talál bennünket vonzónak.

Tehát ne vegyük személyeskedésnek azt, ha elutasítást kapunk. A jó szexhez mindkét partnernek meg kell értenie és kommunikálnia is kell, hogy mi az, amit jónak és biztonságosnak érez és mi az, amit pedig nem. Ha alkalmazkodunk egymás vágyaihoz, a szex mindkét partner számára élvezetes élménnyé válhat.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása