Ezek lehetnek az okai a lefolyóból áradó bűznek

Aligha létezik kellemetlenebb dolog egy otthonban a dugulásnál. Egyedül talán csak az kellemetlenebb nála, ha a lakásba a lefolyókon keresztül kellemetlen bűz árad, hiszen míg a dugulás ellen tudjuk, hogy mit is kell tenni, addig a szagok ellen nagyon sokszor tehetetlenek vagyunk, hiába próbálkozunk illatosítókkal vagy lefolyótisztítókkal.

A kellemetlen illatok kapcsán nagyon sokan azonnal arra tippelnek, hogy dugulás lehet a rendszerben, azonban bármennyire is meglepő, a dugulás a legutolsó dolog, ami kellemetlen szagokkal jár együtt. Hogy mi lehet a kellemetlen illatok forrása? Az alábbiakban ennek járunk utána!

Mosogatónál és kézmosónál

Egy mosogató esetén nagyon sok olyan anyag juthat be a lefolyóba, ami szerves vegyületként tulajdonképpen rothadásnak indulhat, ezáltal amennyiben kellemetlen bűzt tapasztalunk, az első amire gondolhatunk, hogy szennyeződés vagy lerakódás keletkezett a lefolyócsonkban, esetleg a járatban. Ez abban az esetben nem probléma, ha a bűzelzáró után történik, kivéve olyan esetben, ha a bűzelzáró nem megfelelően működik. Mint ismert, ezért a szifon felelős, amiben mindig kell lennie elegendő mennyiségű víznek azért, hogy a víz elzárja a kellemetlen szagok útját. Ha itt nincs víz, az a ritka használatból, a lyukas csőből, és akár az ejtő-vezeték kiszellőztetési hiányából is eredhet.

Ezek lehetnek az okai a lefolyóból áradó bűznek

Ezek lehetnek az okai a lefolyóból áradó bűznek

A kézmosó esetén hasonló problémák merülhetnek fel annyi különbséggel, hogy normális esetben itt a szerves anyagok rothadásából és egyebekből fakadó kellemetlen szagokat azonnal kizárhatjuk. Bűz azonban még így is áradhat a lefolyóból, hiszen a szappan maradékok, a haj és egyéb emberi testnedvek leeresztése, illetve elegyedése, valamint azok lerakódása komoly problémákat okozhat. Érdemes azonban itt is megvizsgálni a szifon bűzelzárásának lehetőségét, ha ugyanis az kiszáradt, esetleg a vákuum mindig kiszívja belőle a vizet, akkor konkrétan nem tudja ellátni rendeltetését.

Padlóösszefolyónál és WC csészénél

Összetettebb lehet a probléma, ha a kellemetlen szagok a padlóösszefolyóból áradnak. Ennek az egyik leggyakoribb oka a tisztítás hiánya. Ilyenkor lényegében az összefolyó falára és csöveire felragad az a rengeteg szappanmaradék, amelyeket a tisztálkodó- és tisztítószerek mellett engedünk le a lefolyón. Természetesen lehet itt is egyszerűbb problematika a háttérben, ezáltal például a bűzelzáró dugó vagy a pipa hiánya, a szifon kiszáradása, vagy a rendszerben fellépő vákuum.

A legtöbb problémát azonban a WC csészéből áradó bűz vetheti fel. Ilyenkor lehet ugyanis hibás az is, ha a csészét nem hermetikusan rögzítették az aljzathoz, ha nem tettek megfelelő ültető gumit a csésze kifolyócsonkjához, esetleg megrepedt valahol a csővezeték. Szintén kellemetlen szagokat áraszthat továbbá, ha a csészében kiszárad a bűzelzáró, esetleg itt is keletkezhet vákuum, ami a kiszellőztető hiányára utal. Ezek elhárításával a kellemetlen szagok problémája általában elhárítható.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása