Ennyire hagyjuk a családtagokat belefolyni a párkapcsolatunkba

Minden kapcsolatban vannak kérdések, melyek megvitatásra várnak. Egyes témák komolyabbak, melyek megvitatásába akár a családtagok, a pár szüleinek, testvéreink bevonására is szükség lehet.

Igen ám, de ez komoly gondokat is okozhat, felszültségeket szülhet, különösen akkor, ha a döntés inkább az egyik fél családjának véleményét tükrözi, és nem a párét közösen. De mennyire érdemes hagyni, hogy a családtagok, különösen a szülők véleménye befolyásoljon minket, vagy a párunkkal közös döntéseket? A következőkben ezt a témát játjuk körbe.

Van az a régi mondás, hogy az anyós és menye/veje között az a jó távolság, ha nem tud az anyós pongyolában és papucsban átjönni. Ez persze valahol vicc, de van benne némi igazság. Valamilyen módon, de a vitás kérdéseknél is ezt a gondolatot kellene követni vagyis a család véleményét ki lehet kérni, de érezzék úgy, hogy a döntést nekik kell meghozni, és az ő véleményük több, mint csak egy javaslat.

Komoly gondokat okozhat egy párkapcsolatban, ha a valamelyik fél folyton a szüleivel vitatja meg a fontos kérdéseket. Ha kimaradunk a döntési folyamatból, esetleg a döntés semmilyen módon nem tükrözi az álláspontunkat, akkor bizony az önértékelési gondokhoz, önbizalomhiányhoz, súlyosabb esetbe pedig depresszióhoz, de akár merevedési zavarokhoz is vezethet.

Mit tegyünk, ha a párunk nagyobb beleszólást enged a családjának, mint kellene?

Nagyon sok kapcsolatba látni, hogy a szülők nagyobb befolyást kapnak a pár életébe, mint ahogy az egészséges lenne.

Ez persze annak a félnek, aki bevonta a szüleit előnyös, hiszen az ő érdekei így jobban fognak érvényesülni, lesz úgymond hátszele, és sokkal nehezebb vitába szállni, és érvényesíteni az akaratunkat, ha nemcsak a párunkkal, de az édesanyjával és/vagy az édesapjával is meg kell küzdenünk. Ez nem egészséges egy kapcsolatban, így próbáljuk meg kerülni.

Persze a szüleink véleményét, különösen, ha nagyon szoros a kapcsolatunk, kikérhetjük, tanácsért fordulhatunk hozzájuk, viszont arra mindenképp figyeljünk, hogy a döntés ne az ő véleményüket tükrözze. Hallgassuk meg őket, de hozzuk meg a saját döntéseinket, legyen saját véleményünk, és ezt egyeztessük aztán a párunkkal.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása