Empire bútorok bűvöletében

A bútorgyártás előszeretettel nyúl vissza régebbi korok jellegzetes stíluselemeihez és öltözteti őket teljesen új köntösbe, vagy vegyíti őket a legmodernebb vonalakkal, anyagokkal, kellemes kontrasztot elérve. Az empire formák is színek is többször köszöntek már vissza, valahogy a trendek nem tudnak elszakadni ettől a meghatározó, jellegzetes belsőépítészeti, lakberendezési stílustól.

Az empire stílus XVI. Lajos klasszicista korának lezárásaként jelent meg, virágzása pedig napóleon hatalmának idejére tehető. Azért is köthetjük Napóleonhoz és főleg az ő császárságának idejéhez, mert ez a jellegzetes stílus főleg az ő palotáinak berendezésében teljesedett ki. Az empire rövid virágzása alatt olyan meghatározó volt, hogy néhány év leforgása alatt az összes, magára valamit is adó főúri család átrendeztette, átépítette belső tereit és új bútorokkal pakolta tele.

Az empire stílusjegyei

Az empire stílusú bútorok, belső terek mintáit Egyiptomból és az ókori Rómából kölcsönözte. Olyannyira hivalkodó (mint egy pöttyös szoba), mégis elegáns és mértéktartó, hogy Főúri stílusként is szokás emlegetni. Ezeket a bútorokat, mintákat a szigorú szimmetria jellemzi, szabályos vonalak, ismétlődések és ünnepélyes összhatás adják azt a különleges hangulatot, amit már kosztümös filmekből, régi festményekről megismerhettünk.

A belső terek, a bútorok nem csupán funkciót láttak el és bár pompa jellemzi őket, mégsem a vagyon és hatalom fitogtatása jut róla eszünkbe, hanem inkább valami belső nemesség, finomság külső kifejeződése. Az empire már-már valami performance művészetet sugall, olyasmit, ami csak később kezdett el megjelenni a bútorgyártás berkeiben. Az egyedi bútorok ma is sokszor nyúlnak empire stílusjegyekhez, ha nem csupán a bútor alapfunkciói, de művészi hajlam is kifejezésre jut bennük.

Az empire is használ bőven arany színt, de keretnek, váznak legtöbbször a mahagóni került felhasználásra. Pompás kombinációk jöttek létre, sötét fa váz, azúrkék, fényes kárpitozás, minimális arany díszítéssel. Egyszerű alapforma, némi csavarral. Az empire leszámolt a klasszicista bútorok túldíszítettségével, némileg komolyabbnak ható, mondhatni érettebb megjelenést hozott. Sokszor találkozhatunk csodás mintázattal, akár faragott, akár stukkózott felületen, de mindig csupán egy, vagy csak kevés igazán különleges díszítést fedezhetünk fel, melyhez egyszerűbb alapként asszisztál környezete. Az empire óvatos, mégis kifinomult és díszes stílus, mely a legújabb bútortrendekben is visszaköszönget.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása