Ékszerek jelentése – Tudtad-e mennyi mindent jelenthet a gyűrű?

Az ékszer díszként szolgál, arra hivatott, hogy viselőjét vonzóbbá, mutatósabbá varázsolja, vagy pedig hovatartozását jelölje, mint státusszimbólum, esetleg más egyéb jelentéssel információt áruljon el.

A gyűrű az egyik leginkább sokoldalú jelentéssel bíró ékszer, melyet a világ minden pontján komoly elköteleződésekkor, hovatartozás megpecsételésekor adnak át és ennek erősítésére, mások számára egyértelművé tételére viselnek.

Mit jelent a különböző ujjakon való gyűrűviselés?

Az ősi kínai hagyomány szerint, mely ma az egész világon elterjedt felfogássá vált a következőket jelentik ujjaink:

  • Hüvelykujjunk – szüleink
  • Mutatóujjunk – testvérek és barátok
  • Középső ujjunk – mi magunk
  • Gyűrűs ujjunk – párunk
  • Kisujjunk – gyerekek

A gyűrűk és viselésük módjának, helyének jelentéssel való felruházása nem áll meg itt. Különböző népeknél, különböző korokban egyészen mást jelentettek a gyűrűk. Keleten, egyes területeken a kikötők közelében élők között az volt a szokás, hogy a lányok a hajóval érkező férfiaktól gyűrűt kaptak a szerelemért. Az a lány pedig, akinek a legtöbb gyűrűje volt, nem megvetésnek, hanem nagy tiszteletnek örvendett és hamar férjhez is sikerült adni.

A jegygyűrű az ókori Egyiptomból származik, ahol még nem a ma szokásos gyűrűket használták az összetartozás jelzésére, hanem szinte bármit, amit tartósan fel lehetett húzni az ujjra. Készülhetett a jegygyűrű valamilyen ruganyosabb, de erős, tartós növény szálaibból, fából vagy szinte bármiből. A tehetősebbek természetesen már ekkor is nemesfémekből készült ékszer viselését helyezték előtérbe, így a drágaköves nemesfém gyűrűk már ott és akkor is jelen voltak, ha házasságkötésről volt szó.

Ékszerek jelentése - Tudtad-e mennyi mindent jelenthet a gyűrű?

Ékszerek jelentése – Tudtad-e mennyi mindent jelenthet a gyűrű?

A gyűrű, mint ékszer rengeteg babonában, mesében, horrortörténetben szerepel. Elátkozott gyűrű, varázsgyűrű nagyon sok történet részét képezi és nem csak a régi korokból származókban, de az újabb sikerkönyvekben, filmekben is. A Gyűrűk ura például ikonikus lett miután filmre vitték. A középkorban olyannyira hittek a babonákban, hogy a gyűrűkkel rettenetesen óvatosan bántak. Egyes történetek arról számolnak be, hogy bizonyos embereket, főleg nőket azért dobáltak agyon kővel, vagy égettek el elevenen, esetleg vertek agyon, mert azt gondolták megbabonázott gyűrűkkel csábít el férfiakat.

Ma, mikor már nemesfém és bizsu ékszereket egyaránt bárki hordhat, az sem szokatlan, hogy a gyűrű nem egy külön kiegészítő, hanem tetoválás formájában díszeleg viselője ujján. Sőt, a bőr alá beépített testékszer is elterjedőben volt, bár nem lett túl népszerű és csak kisebb szubkultúrákban maradt meg, mint a lázadás, a vélt vagy valós önkifejezés eszköze, de még ilyen jellegű gyűrűvel is találkozhatunk. A bőr alá épített kisebb fémdarab nem úgy gyűrű, mint a bőr fölött viselt ékszer, hanem csak az ujj egy kisebb részén van elhelyezve, mintha csupán berakást viselnénk és foglalatot nem. Kétségkívül ötletes megoldás, ám hogy mennyire egészséges, kényelmes, azt elképzelni sem tudjuk.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása