Csökkenti a koleszterinszintet a zab

Az emberiség egyre nagyobb hányada szenved az elhízás következtében szív- és érrendszeri megbetegedésektől, ezáltal rendkívül fontos, hogy meghatározzuk azokat az élelmiszereket, amelyek rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük a kockázati tényezőket, így az elhízás mértékét, a magas vérnyomást vagy éppen a magas koleszterinszintet.

Ehhez nyújt segítséget a kanadai Maitoba Egyetem legfrissebb kutatása, akik tudományos vizsgálatok segítségével kimutatták, hogy a zab, pontosabban egy benne megtalálható összetevő, a béta-glükán képes lecsökkenteni a vér rossz koleszterinjének szintjét. A zab eredményei ráadásul már két hét után megmutatkoznak!

Mi az a béta-glükán?

A béta-glükán kifejezést korábban még nem igazán hallottuk, de a szív- és érrendszeri megbetegedések elleni harcban a jövőben bizonyára egyre többször kerül a középpontba. Összességében egy élelmi rostról van szó, ami több élelmiszerünkben is megvan, de a legmagasabb mennyiségben a zabban található. A különleges összetevőt eddig is ismerték az orvosok, de a kutatók most sikeresen megállapították, hogy miként működik, illetve képes csökkenteni a vér koleszterinszintjét. A folyamat során az összetevő képes arra, hogy egy vékony, viszkózus réteget képezzen a vékonybél falán, ami arra szolgál, hogy a bél sokkal kevesebb mennyiségben tudjon étrendi koleszterint felszívni, de meggátolja az epesavak ismételt felszívódását is.

Csökkenti a koleszterinszintet a zab

Csökkenti a koleszterinszintet a zab

Mivel a rossz koleszterin nem tud felszívódni, szervezetünk válaszul a keringő összetevőt felduzzasztja, és új epesavat készít belőle. Ezzel ugyan az epebántalmak esélye megnövekedhet – epekővel rendelkezők éppen ezért vigyázzanak –, de amennyiben nincs ilyen problémánk, akkor a túl sok koleszterint egyszerűen el tudjuk tüntetni a szervezetünkből ezen a módon.

Mennyi zabot együnk?

A kutatók már azt is meghatározták, hogy mennyi zabot kell megennünk ahhoz, hogy elérhessük a kívánt hatást. Amit tudni kell, hogy a béta-glükánból naponta legalább 3 grammot kell bevinni szervezetünkbe ahhoz, hogy az már legalább 5-10 százalékkal csökkenteni tudja a vér rossz koleszterinjének mértékét. Ezt a beviteli mennyiséget már könnyen elérhetjük, ha 2-4 adag zab alapú élelmiszert fogyasztunk el, ami lehet egy tál gabonapehely, zabbal dúsított kenyér, vagy zabos keksz is.

Fontos kiemelni, hogy a bevitel módjától, illetve a zabos termékek feldolgozási eljárásától függően nagymértékben is változhat, hogy az élelmiszer milyen mértékben tudja csökkenteni koleszterin-szintünket. Ha például valamilyen folyékony ételhez fogyasztjuk, például tejhez, gyümölcsléhez, akkor a béta-glükán hatékonysága megsokszorozható, ellenben kenyér vagy szilárdabb húsételek mellett ez a hatás csökken. Egészségünk érdekében tehát fogyasszunk minden nap legalább 3 gramm zabból álló ételt, aminek köszönhetően sokkal alaposabban megtámogathatjuk szív- és érrendszerünk egészségét.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása