Cégvezetőként ezeket a dolgokat okvetlenül egyeztesd a könyvelőddel

A vállalkozás sikeressége nem csak az ügyvezető erőfeszítésein múlik, a munkafolyamatokat sokszor más és más emberekre kell bízni. Ez az igazán bizalmi kérdés, mellyel sajnos sokan visszaélnek. Legyen az könyvelés vagy jogi segítség, egy vállalkozó nem érthet mindenhez.

A könyvelés az egyik legkritikusabb pontja egy vállalkozás során, hiszen ha valaki nem a megfelelő szakemberrel végezteti könyvelését, akkor könnyen elveszítheti cégét vagy akár a teljes vagyonát is. Sajnos kevés vállalkozó tudja, hogy már a cégalapítás gondolatánál is érdemes felkeresni egy szakembert, hiszen rengeteg segítséget tud nyújtani akár a cég formájának kiválasztásában vagy a későbbiekre vonatkozó bérezés megbeszélésében is.

Tipp: a nők szívesen tanulnak könyvelőnek

Meglévő cégeknél viszont vannak bizonyos tényezők melyek a legkisebb vállalkozásoknál is rendben kell lenniük, a teljesség hiánya nélkül felsorolásra kerülnek a legfontosabbak.

Ellenőrizendő pontok

Az első és legfontosabb, hogy ellenőrizni kell a szerződést, amelyet a könyvelővel kötött. Aktuálisak-e még az abban foglaltak, illetve (sajnos néhány rossz példából adódóan) van e egyáltalán bármiféle szerződés a könyvelő és az ügyfél között? Fontos továbbá a havi számlák és igazolások áttekintése a könyvelési munkákról. Minden hónapban megkapta-e ezeket a dokumentumokat, van e nyoma a könyvelői munkának? A könyvelőjének van-e felelősségbiztosítása? Kap-e rendszeres tájékoztatás az adóváltozásokkal kapcsolatban, illetve az adatvédelmi törvények változása során megkapta-e a szükséges információkat, ami cégére vonatkozik?

A könyvelést kinek az ügyfélkapuján adják le? A könyvelőt nem csak problémák esetén kell felkeresni, hiszen a rendszeres tájékoztatás vagy a jövőbeni stratégia kidolgozása is fontos feladat. Manapság már e-mailen keresztül minden anyagot megkaphat könyvelőjétől azonban a személyes kapcsolat is elengedhetetlen. Egy jó szakember nem csak a meglévő feladatokkal segíti vállalkozását, de segít egy innovatív cég kidolgozásában is.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása