Az Európai Bizottság továbbra sem tekinti kulturális termékeknek a videojátékokat

A videojátékosok szemszögéből felháborító kijelentést tett nemrégiben az Európai Bizottság versenypolitikáért felelős tagja, Joaquín Almunia ugyanis egy interjúban elmondta, hogy a bizottságnak határozott véleménye, hogy a videojátékokat nem tekintik feltétlenül kulturális termékeknek.

A kijelentés azért különösen felháborító, mert Joqauín mindezt azután mondta el, hogy az újságírók arról faggatták: a filmipari támogatási lehetőségek mellett vajon a videojáték-készítők miért nem pályázhatnak anyagi támogatásra ahhoz, hogy elkészíthessék műveiket, amelyek gyakran nem csak tartalmasabb, hanem egyben tanulságosabb, értékesebb és művészibb élményt is adnak, mint a filmes produkciók többsége.

A politika álláspontja

A spanyol politikus, miután látta, hogy nyilatkozatával alaposan felbosszantotta a helyszínen gyülekező újságírókat is, azzal igyekezett szépíteni mondandóját, hogy egyes játékok kapcsán már ők is elismerik, hogy kulturális értékeket képviselnek, de például a háborús játékokat nem hajlandók ekképpen elismerni. Mindez azért különös, mert a filmek tekintetében a téma szerint nem tesznek különbséget a támogatási rendszerben, így egy naturalisztikus, művészi értékeket mellőző háborús film ugyanúgy támogatáshoz juthat, mint egy mély gondolatokkal, és sajátos képi világgal rendelkező alkotás. Hogy mégis miért nem tesznek különbséget a videojátékok szegmensében azok között a címek között, amelyek érdemesek lennének a támogatásra?

Az Európai Bizottság továbbra sem tekinti kulturális termékeknek a videojátékokat

Az Európai Bizottság továbbra sem tekinti kulturális termékeknek a videojátékokat

Joaquín Almunia úgy véli, hogy ezt nem az ő feladata eldönteni, illetve megindokolni, hiszen az állami támogatások odaítélése minden esetben a tagállamok hatáskörébe tartozik, ezáltal az Európai Unión belül nincs egy olyan, minden országra érvényes törvény, amely meghatározná, hogy mi tekinthető kulturális audiovizuális terméknek, és mi nem. A spanyol politikus szerint tehát amennyiben egy állam a videojátékokat kulturális értékűnek nyilvánítani, akkor a megfelelő szabályok betartásával kaphatnának támogatást bizonyos projektek, ellenben jelenleg egyetlen olyan európai állam sem létezik, amelyik csak hajlana is az ilyesmire.

Gyors megoldás szükségeltetik

A videojátékok megítélése az emberek részéről még mindig elég negatívnak tekinthető, és többek között ezért is szükséges nagyon gyorsan megoldást találni arra, hogy a támogatási rendszer kibővíthessék erre a szegmensre. Az EU ugyanis azt tervezi, hogy kiszélesítsék a filmiparnak adható állami támogatások lehetőségét és összeghatárait is, azonban az továbbra sincs tervben, hogy ebbe a videojátékokat is belevegyék, holott egy-egy játékprogram ma már gyakran sokkal nagyobb közönséget fog meg és lényegesen több profitot is termel, mint bizonyos filmalkotások.

Hovatovább, ma már videojátékokkal is lehet mély, filozofikus gondolatokat és művészi megvalósításokat alkalmazni, a politika azonban mindezt még a már olyan létező példák ellenére sem kívánja tudomásul venni, mint például a Journey, a Flower vagy éppen a Braid.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása