A szoptatás újabb jótékony hatására derült fény

A szoptatás előnyeiről és pozitívumairól a múltban számtalan kutatás és tudományos értekezés is napvilágot látott már, így vélhetően mindenki tudja, hogy egy kisbaba csak akkor örvendhet majd maximális egészségnek, és csak akkor kötődhet teljes mértékben édesanyjához, ha anyatejjel, emlőből kerül táplálásra.

Természetesen úgy is felnőhet egy egészséges gyermek, hogy soha nem kapott anyatejet, azonban az édesanyában termelődő ízletes táplálék a sok tápanyagnak, vitaminnak és ásványi anyagnak köszönhetően a legegészségesebb, amit gyermek csak kaphat.

A leukémia kockázatát is csökkentheti

Egy közel-keleti kutatásból azonban most kiderült, hogy az anyatejjel táplált gyermekek nem csak sokkal erősebb immunrendszerrel rendelkeznek majd, hanem többek között a súlyosabb problémákat is könnyebben elkerülhetik. A kutatók közel 20 korábbi, a témában készült vizsgálat eredményeit összegezték és elemezték, így derítettek fényt arra, hogy azok a csecsemők, akiket édesanyjuk sokáig szoptatott anyatejjel, sokkal kisebb eséllyel lesznek leukémiások. A felfedezés azért rendkívül fontos, mert a leukémia, avagy más néven a fehérvérűség jelenleg az egyik leggyakoribb gyermekkori rosszindulatú daganatos megbetegedés, ezáltal a kisgyermekkori rákos elváltozások mintegy 30 százalékáért felelős, ám okait eleddig nem igazán sikerült kideríteniük az orvosoknak.

Mivel javíthatod az egészségedet?

A szoptatás újabb jótékony hatására derült fény

A szoptatás újabb jótékony hatására derült fény

Azt azonban a fentiek alapján már tudják, hogy mi az a dolog, amivel a betegség kialakulásának kockázata akár radikális mértékben is csökkenthető. Efrát Amitaj és Lital Kejnan-Boker, avagy a Haifai Egyetem két szaktekintélye az utóbbi hónapokban közel 20 tanulmányt vizsgált meg és elemzett ki direkt azzal a célzattal, hogy valamiféle összefüggést találhassanak a szoptatás, tehát az anyatej és a gyermekkori leukémia között. Az 1960 és 2014 között elvégzett kutatások több mint 10 ezer leukémiás gyermekről számoltak be, és a kontrollcsoport közel 20 ezer fős volt, az eredmények tehát megfelelően reprezentatívnak tekinthetők.

Akár 20 százalékkal is kisebb lehet a kockázat

A szakértők a számok tükrében statisztikákat készítettek az eredmények alapján, így megállapítást nyert, hogy azok a gyermekek, akik anyatejet kaptak kiskorukban, akár 19 százalékkal is kisebb eséllyel szenvedhetnek fehérvérűségtől. A megállapítás hatványozottan érvényes volt abban az esetben, ha a gyermek legalább hat hónapig, vagy még tovább kapott anyatejhez, és drasztikus volt a különbség azokhoz mérten, akik egyáltalán nem kaptak anyatejet.

Természetesen azok a gyermekek is előnnyel indulnak, akiket csak kevesebb ideig szoptatott édesanyjuk. Az eredmények szerint akik hat hónapnál kevesebb ideig, ám mégis kaptak valamennyi anyatejet életük első szakaszában, 11 százalékkal kisebb valószínűséggel lettek leukémiások azokhoz képest, akiket egyáltalán nem szoptattak. Az eredményekre a kutatók szerint egyelőre egyetlen magyarázatot az anyatejben található immunológiailag aktív, gyulladáscsökkenő hatású összetevők adhatnak.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása