A férfi nemi vágy az agyban kezdődik

Sok sztereotípia él a köztudatban a férfi nemi vágyról, mellyel kapcsolatban több kutatás is született már. Az Ohiói Állami Egyetem például több mint kétszáz diák bevonásával vizsgálta meg azt a mítoszt, miszerint a férfiak 7 másodpercenként gondolnak a szexre.

A Healthline a témával kapcsolatos összefoglalójából kiderül, hogy ez 16 ébren töltött óra alatt 8000 gondolatot jelentene, a vizsgálatban résztvevő férfiak azonban átlagosan napi 19 alkalommal gondoltak a szexre, míg a nőknél ez a szám 10 volt.

A tanulmány arra is rámutatott, hogy a férfiak gyakrabban gondolnak az ételre és az alvásra, mint a nők. A tanulmány vezető szerzője azt állítja továbbá, hogy akik jól érzik magukat szexuálisan, azok nagyobb valószínűséggel gondolnak a szexre.

Egy másik, kínai tanulmány során 600 felnőttet kérdeztek meg a maszturbációról és a vizsgálat során a nők 48,8, míg a férfiak 68,7 százaléka számolt be arról, hogy már maszturbált. A felmérés pedig arra is utalt, hogy a felnőttek jelentős része negatívan viszonyul ehhez, különösen a nők.

A szexuális izgalom mindenki számára más és más, az izgalom forrásai személyenként nagyon eltérőek lehetnek. A szexuális normák és tabuk pedig gyakran alakítják azt, ahogy a férfiak és a nők megtapasztalják a szexualitást. Annyi azonban biztos, hogy a nemi vágy az agyban születik meg.

A férfi libidó, vagyis a nemi vágy az agykéregben és a limbikus rendszerben keletkezik. Az agy ezen részei létfontosságúak a férfi nemi vágya és a teljesítménye szempontjából. Olyannyira, hogy egy férfi már pusztán a szexuális élményre való gondolással, álmodozással is érhet el orgazmust.

Az agykéreg az agy külső rétegét alkotó szürkeállomány, az agynak az a része, ami olyan dolgokért felelős, mint a tervezés, gondolkodás. És ide tartozik a szexre való gondolás is. Amikor megszületik az izgalmi állapot, akkor az agykéregből kiinduló jelek kölcsönhatásba lépnek az agy más részeivel és az idegekkel.

Ezen idegek pedig felgyorsítják a szívverést és a véráramlást a nemi szervekhez, így jön létre az erekció. Ha nem jön létre, akkor beszélünk merevedési zavarokról, melyek hátterében lelki és szervi okok is állhatnak. Sokszor egy terápia is elég a kezeléshez, máskor pedig gyógyszeres kezelésre lehet szükség.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása